2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Párizsi diák akarok lenni"

2007. október 4.
A Párizsi Magyar Intézet (PMI) nemcsak kulturális, hanem oktatási képviselete is hazánknak: Collegium Hungaricum, s mint ilyen, egyik kiemelt célja, hogy minél több ösztöndíjas magyar diákot segítsen hozzá egyetemi tanulmányaik franciaországi folytatásához.
Ecsedi-Derdák András, a PMI másfél évvel ezelőtt kinevezett igazgatója kiterjesztette a korábbi lehetőségeket. Részben ennek köszönhető, hogy kétszer annyian jelentkeztek a kollégiumi férőhelyekre, mint a korábbi években. Az intézet pályázati kiírásában szociális rászorultság alapján is várt jelentkezőket. Párizs legnagyobb egyetemi kollégiumi központjában, a Cité Internationale Universitaire de Paris-ban évek óta bérlőkijelölési jogot vásárol az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Ennek köszönhetően idén 23 diák utazhat Párizsba tanulni kedvezményes szálláshely birtokában.

Párizsban külföldi diákként szállást keresni - ez köztudott - szinte lehetetlen vállalkozás. A kollégiumi helyek villámgyorsan betelnek, albérletet (különösen néhány hónapra) találni rettenetesen nehéz - márcsak a horribilis összegű kaució okán is. Mindezt itthonról megszervezni embert/diákot próbáló feladat.

A Párizsi Magyar Intézet, amely Collegium Hungaricumként működik, így hazánk kulturális és oktatási képviselete egyben, már hosszú évek óta próbálja a hozzá forduló diákok ilyen irányú problémáit (is) orvosolni. Míg más országok hosszú-hosszú évtizedek óta akár állami támogatásból, akár magánadományokból, akár kétoldalú megállapodások révén közös finanszírozással saját "házakat" (értsd kollégiumokat) képesek fenntartani a híres párizsi egyetemi kolóniában, Magyarország ezt a terhet jelenleg nem tudja vállalni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium éppen ezért évek óta bérlőkijelölési jogot vásárol Párizs legnagyobb egyetemi kollégiumi központjában, a Cité Internationale Universitaire de Paris-ban. A szálláshelyek betöltésére (a 2007. október 1. és 2008. június 30. közötti időszakban) általában 5, legfeljebb 9 hónap időtartamra a PMI 2007 tavaszán pályázatot írt ki a párizsi egyetemi képzésre ösztöndíjat már elnyert hallgatók számára.

A 23 férőhelyre 66 ösztöndíjas pályázott - hiszen a CIUP csak ösztöndíjjal rendelkező hallgatókat fogadhat. Az idén országossá tett pályázat elbírálásakor Ecsedi-Derdák András ezúttal először szociális rászorultsági szempontokat is figyelembe kívánt venni. A háromtagú bírálóbizottság, amelynek az intézet igazgatóján kívül Szende Tamás, az INALCO Közép- és Kelet-Európa Intézete igazgatója és Kassai György irodalomtörténész voltak a tagjai, az új szempontokat is figyelembe véve választotta ki azt a 23 diákot, akik októbertől párizsi kollégiumokban lakhatnak.


(Párizsi Magyar Intézet)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok