2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sanghaji művészeti szakemberek jártak Budapesten

2007. augusztus 24.
Elutazott Magyarországról csütörtökön az a kínai küldöttség, amely a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál képviseletében, Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára meghívására járt Budapesten.
A delegáció tagjai megismerkedtek jelentős magyar kulturális színhelyekkel, intézményekkel, és találkoztak olyan művészekkel, akik a Szabadság, szerelem című, ősszel kezdődő kínai magyar évadon szerepelnek - mondta a szakállamtitkár az MTI-nek.

Bogyay Katalin hozzátette: Hiller István miniszter a jövő héten jelenti be, kik lesznek azok a szakdiplomaták, akik Pekingben és Sanghajban, valamint Belgrádban, Zágrábban és Tel-Avivban még az idén megkezdhetik a munkát.

Mint mondta, a beérkezett pályázatok elbírálása folyik, és reális terv, hogy jövőre hasonló pályázatot hirdessenek Spanyolországba és az Egyesült Arab Emírségekbe.

Tájékoztatása szerint a szeptember 2-án Pekingben és szeptember 4-én Sanghajban induló Szabadság, szerelem című magyar kulturális szezon előtt azért hívta meg a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál vezetőit, mert a kapcsolatépítést tartja a legfontosabbnak.

Az évadok célja nem pusztán az, hogy a művészek elmenjenek például Kínába, ott adjanak egy szép estet, hanem hogy a magyar kultúra organikusan legyen jelen később is a vendéglátó ország kultúrájában, élő szakmai kapcsolatrendszer alakuljon ki a magyar és ez esetben a kínai művészek, intézmények között - hangsúlyozta.

A szakállamtitkár felidézte: előző kínai útjai során bemutattak neki egy sor új hangversenytermet, operaházat, színházat, galériát, amelyeket mind nagyszabásúan építettek föl, de amelyek egyelőre üres terek. Ezeket lehet programmal megtölteni.

Kiemelte, hogy a kínai és magyar kulturális kapcsolatok a várakozáson fölül megpezsdültek és ezt ki kell használni, hiszen nagy a verseny.

A sanghaji vendégek Prágából érkeztek és innen Ausztriába mentek tovább.

Magyarországon megismerkedtek a Magyar Állami Operaházzal, a Budapesti Operettszínházzal, a Művészetek Palotájával, és néhány olyan művésszel, produkcióval, akik illetve amelyek a Szabadság, szerelem című évad szereplői és partnerei.

Találkoztak a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Budapesti Őszi Fesztivált (BŐF) szervező kht. igazgatójával, Zimányi Zsófiával, akit meghívtak a jövő évi sanghaji fesztiválra; az idén a kínai igazgató jön a BTF-re. Az idei sanghaji fesztiválnak egyébként Magyarország lesz a díszvendége.

Járt Budapesten a Sanghaji Művészeti Szövetség vezetősége is, tárgyaltak arról, hogy az ottani és a magyar képző- illetve iparművészeti egyetemek között professzor- és diákcsere alakuljon ki. Ugyanez a csere lehetséges más egyetemekkel is, sok kínai szülő ugyanis ad arra, hogy a gyermeke külföldön tanuljon. Kiállítások dolgában is érvényes a viszonosság - mondta Bogyay Katalin.

A két ország kulturális minisztériuma eredetileg egyhetes eseményről egyezett meg, a több partner bekapcsolódásával nőtt 2008 áprilisáig tartó évaddá a magyar programsorozat.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok