2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sok a jelentkező az új kulturális szakattasé posztokra

2007. augusztus 9.
Sokan jelentkeztek a kulturális minisztérium kezdeményezésére létrehozott öt új kulturális szakdiplomata álláshelyre; a pekingi, sanghaji, tel avivi, belgrádi és zágrábi posztokra átlagosan 15 pályázat érkezett, de van olyan város, ahova harmincan pályáznak - mondta a Balassi Intézet igazgatója az MTI-nek csütörtökön Budapesten.

Lauter Éva, aki tagja a pályázatokat elbíráló zsűrinek, a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy a bírálóbizottság augusztus 20. környékén hozza meg döntését, a végső szó azonban Hiller István oktatási és kulturális miniszteré lesz, aki várhatóan augusztus utolsó hetében nevezi ki az új szakattasékat.

A legkorábban, szeptember 1-jén a pekingi, illetve sanghaji kulturális szakdiplomaták foglalják el állomáshelyüket, mivel Kínában magyar kulturális évad kezdődik, amelynek szervezésében már közre kell működniük az új attaséknak - mutatott rá Lauter Éva.

Tel Avivba november 1-jén, Belgrádba december 1-jén, Zágrábba pedig január 1-jén érkeznek az új szakdiplomaták, akik Kínában szolgálatot teljesítő kollégáikhoz hasonlóan a helyi magyar nagykövetségeken belül dolgoznak majd.

Hiller István július elején jelentette be, hogy az öt állomáshelyen a Külügyminisztériummal együttműködve kulturális szakdiplomata állomáshelyeket létesítenek. "A magyar kultúra tekintetében a világtérkép tele volt fehér foltokkal" - indokolta a döntést akkor a tárcavezető.

Ismertetése szerint az öt poszt fenntartását a kulturális minisztérium finanszírozza, az évi 220 millió forintot a külföldi magyar intézetek hálózatának "áttekintésével" gazdálkodták ki.

A négy évre szóló megbízatásra kiírt pályázatokat a Kulturális Közlöny június 30-i számában tették közzé, az oktatási-kulturális szakdiplomaták a Külügyminisztérium állományában, a nagykövet, illetve főkonzul diplomáciai irányításával teljesítik feladatukat.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok