2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Sorbonne dísztermében emlékeznek Párizsban 1956-ra

2007. október 23.
Ismét különleges helyszínen és különleges programmal tiszteleg a Párizsi Magyar Intézet (PMI) 1956 emléke előtt abban a városban, ahol először állítottak síremléket forradalom hőseinek.
 
A Sorbonne-on, Párizs legrégibb egyetemén lép fel a Kaláka együttes és Lackfi János költő. Míg a zenekar többek között Ady Endre, Faludy György, József Attila és Kányádi Sándor megzenésített forradalmi verseivel tiszteleg a hősök előtt, Lackfi János franciául magyarázza ezek jelentését, fontosságát, és anekdotákkal kiegészítve teszi átélhetővé a francia-magyar közönség számára az ünnepet.   
 
"1956 októbere felrázta Magyarországot, ebben a néhány napban optimizmust és erőt mutattunk a világnak. Az azóta eltelt több, mint 50 év alapján a történteket árnyalhatjuk, de egyben biztosak lehetünk: a szabadságvágy mindig közös jellemzője volt magyaroknak és franciáknak. Az a célunk, hogy minél több francia ismerje meg a magyarok nagy tetteit, néhány boldog napját, s ezért olyan helyen rendezzük a megemlékezést, ahol a daloknak a falak is plusz jelentést adhatnak" - érvelt Derdák András PMI igazgató arra a kérdésre, miért külső helyszínen, miért az Európa-szerte híres Sorbonne Egyetem dísztermében rendezi meg az idei ünnepséget.
 
Kalaka Egyuttes.jpg Az immáron 38 éves múlttal büszkélkedő Kaláka együttes a koncerttermek, világzenei és költészeti fesztiválok visszatérő vendége. A Magyar Intézetek együttműködésének köszönhetően jelenleg európai turnén lévő zenekar 2003 márciusa után először tér vissza a patinás párizsi egyetemre. A négytagú, klasszikus és népi hangszereken egyaránt játszó együttes tagjai - Kányádi Sándor szavaival - nem ráerőszakolják a hallgatóságra a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, "szív-némaságra" született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti "eredeti dallamot". Ezúttal például Faludy György: 1956, te csillag, Ady Endre: Sípja régi babonának és József Attila: Születésnapomra - eredetileg francia sanzon dallamára született versét. A francia költők közül François Villon balladái mellett Robert Desnos: A pelikán című, már-már slágerré lett feldolgozásukat is előadják.
 
Az ünnepi alkalomra összeállított koncertre az 1956-os forradalom 51. évfordulóján, október 23-án kedden este 20.30 órakor kerül sor. Az együttes tagjaihoz: Becze Gáborhoz (nagybőgő, gitár), Gryllus Dánielhez (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató, duda), Gryllus Vilmoshoz (cselló, gitár, charango, koboz, doromb), Radványi Balázshoz (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba) ezúttal ötödikként csatlakozik a franciául kiválóan beszélő Lackfi János is. A magyar költő kommentárjaival, rövid tartalmi összefoglalóival segít abban, hogy a publikum csak franciául beszélő része is értse a megzenésített verseket, és megismerkedjen a felvillantott képek, pillanatok, hangulatok jelentésével és jelentőségével.
 
Az intézet tavalyi rendezvényét is külső helyszínen, Párizs egyik legnagyobb templomában, a Saint-Sulpice műemlék épületében tartotta meg. Akkor Varnus Xavér orgonajátékát és a Bolyki Brothers acapella emlékkoncertjét mintegy ezren látták. A tavalyi szabadtéri fotókiállítás, "Budapest 1956-2006, Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match fotóriportere", amelyet a legszerényebb számítások szerint is 10 ezren néztek meg, ezúttal Lyon városában látható majd.
 
Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok