2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Szabadság, szerelem!“ - magyar kultúra kínában a magyar évad keretében

2007. augusztus 1.
Magyarország „kulturális nagykövetei“: Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta, valamint számos kiemelkedő együttes kapott meghívást Kínába a Magyar Évad kulturális programjainak keretében. A programban erős hangsúlyt kap a magyar irodalom, a zene, valamint Kodály Zoltán munkássága.
A Magyar Kormány gazdasági, üzleti, kulturális és turisztikai évad megszervezésével kívánja elősegíteni a magyar-kínai kapcsolatok felélénkítését három tartomány hat városában. A Magyar Évad részeként az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális programsorozatot szervez 2007. szeptemberétől 2008. áprilisig "Szabadság, szerelem" címmel. A kulturális fókusz célja az, hogy a magyar művészeti élet legjobbjait megismerje a kínai közönség, és a kulturális kapcsolatok segítségével a két ország közötti együttműködés erősödjön egyéb területeken is. A Magyar Évadot - amely egyben a kulturális programsorozat kezdete - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg 2007. szeptember 2. és 5. között.
 
HELYSZÍNEK, SZÁMOK, MŰVÉSZEK
 
Pekingbe és Sanghajba közel 200 fő utazik ki a program keretében, 30 eseményre, több mint 60 előadásra. Jövőre Hong-Kongba és Shenzenbe további több mint 100 fő utazik.  Peking és Sanghaj legkorszerűbb és legnagyobb presztizsű helyszíneire sikerült szerveznünk az előadásokat: a városok 700 - 1500 férőhelyes, modern színházi - és koncerttermei, legfontosabb kiállítótermei adnak otthont a magyar produkcióknak és kiállításoknak. Fontos és híres fesztiválokba sikerült bekapcsolódni, akik díszvendégként kezelik a magyar előadásokat. Alkalom nyílik arra is többször, hogy magyar és kínai művészek működjenek együtt: Kocsis Zoltán a Sanghaji Operát vezényli, Markó Iván és Keveházi Gábor koreográfiáját kínai zenekar és kórus kíséri, a Budapesti Operettszínház énekesei és táncosai kínai zenekarral játszanak, a vendégségbe hívott magyar írók kínai írótársaikkal együtt járják be Kína több városát.
 
PARTNEREK
 
A Szabadság, szerelem - A magyar kultúra Kínában 2007/2008 programsorozat fő szervezője az Oktatási és Kulturális Minisztérium, lebonyolítója a Hungarofest Kht. KultúrPont Iroda kulturális szakemberek és sinológusok közreműködésével. Az OKM magyarországi partnerei a Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Rt., az ITDH, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége, az ELTE - Konfuciusz Intézet. Kínai partnereink: a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériuma, a Kínai Előadóművészeti Ügynökség, a China and the World Cultural Exchange, a Kínai Írószövetség, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál, a Pekingi Tanárképző Egyetem, a Hong Kong-i Nemzetközi Művészeti Fesztivál, a Kínai Magyar Nagykövetség, a Sanghaji és a Hong Kong-i Főkonzulátus. A kulturális programokra a művészeket és a szervezőket a Hainan Légitársaság szállítja.
 
HELYSZÍNEK ÉS IDŐPONTOK
 
A művészeti programokat négy városra koncentráljuk:
  • 2007. szeptember elejétől november közepéig Pekingben mutatjuk be a magyar kultúra széles spektrumát
  • 2007. szeptemberében szervezünk egy nyitó rendezvényt Sanghajban, valamint novemberében a Sanghaji Nemzetközi Fesztivál díszvendége lesz Magyarország
  • 2008. február - márciusban Hong Kong-ban lesznek programok, részben a Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretében
  • 2008. áprilisában Shenzenben egy nagyszabású kulturális rendezvénnyel zárjuk az évadot.
 
A PROGRAM
 
A program összeállításánál célunk egyrészt az volt, hogy a magyar kultúra sokszínűségét bemutatassuk a legkiválóbb művészekkel, másrészt az, hogy a kínai közönség és a kínai partnerek ízléséhez alkalmazkodjunk, s a kínai partnerek igényeit figyelembe vegyük. A kulturális találkozók lényege az egymásra való figyelés, egymás inspirálása, a közös kulturális nyelv megtalálása.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok