2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új utakon a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet

2007. március 30.
A Stuttgarti Magyar Intézet három nagysikerű, innovatív programmal indította tavaszi évadát.
 
Globális/lokális címmel az idei Múzeumok Hosszú Éjszakáján (2007. március 17-én, 19.00-02 óráig) Pécs, 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt vendégünk. A Stuttgarti Magyar Intézet kiemelt feladatának tartja, hogy jelentős mértékben vegyen részt a dél-magyarországi kulturális és szellemi központ németországi bemutatásában, az európai fővárosság előkészítésében -- annál is inkább, mivel Pécs német testvérvárosa nem más, mint a Stuttgarttal szomszédos Fell­bach. A 2008-ra tervezett programsorozat bevezető­jeként az Intézet épületében több hely­színen zajló program vizuális művészeti és kortárs társadalomtudományi olvasatokban adott ízelítőt Pécs kulturális értékeiből, jelenítette meg a város kortárs művészetét, vala­mint kulturális jövőképének fejlesztési irányvona­lait.
Az este során bemutatkozott a pécsi "Közelítés" Művészeti Egyesület, mely során két képzőművész, Gyenis Tibor és Varga Rita kiállítása volt látható globális/lokális címmel a földszinti galériában.
Emlék-város volt annak az interaktív médiaprezentációnak az elnevezése, mely - a Pécsi Tudományegyetem Kommunikációs tanszékével szoros együttmúködésben -- Pécs kul­turális emlékezetét tárta fel az Intézetbe látogatóknak. A kiállításon bemutatott installáció fény­képek, mozgókép-részletek struktúráinak segítségével a közelmúlt és a jelen városi fesztiváljainak esemény-térképét villantotta fel, s így interaktív módon, a programon meg­­f­orduló mintegy négyszáz látogató aktív részvételével a város "hivatalos történelmét" rajzolta meg. Az autentikus magyar ízeket felvonultató gasztronómiai élvezetekkel, s kortárs magyar könnyűzenével "fűszerezett" összművészeti éjszaka a stuttgarti intézet el­múlt időszakának legsikeresebb, legemlékezetesebb programjának, s a Múzeumok Hosszú Éjszakájában résztvevő 300 intézmény legyik legvonzóbb helyszínének bizo­nyult.
 
Egy másik nagyszabású kezdeményezésünk eredményeképpen egy héten át dolgozott az Intézet­ben - mint központi helyszínen -- a "forschungsgruppe_f" elnevezésű csoport, a r/e/mig(r)áció című, a bioplar által támogatott projekt keretében.
A forschungsgruppe_f nemzetközi akciókutatással foglalkozó magyar-német-svájci mű­vész­­csoport, mely különböző európai helyszíneken a művészeti párbeszéd és együttmű­kö­dés új módjaival kísérletezik. A csoport tagjai egyszerre megfigyelő, kísérletező és al­ko­tó mű­vé­szek, akik maguk is (országról országra, városról városra) vándorolva gyűjte­nek kö­zösségi élménye­ket, szerveznek akciókat és tartanak kiállításokat.
A forschungsgruppe_f csoport a r/e/mig(r)áció projekt keretében olyan nagyszabású né­met-magyar művészeti akcióhetet szervezett, amely Stuttgart és Budapest városi terein és vizi útjain, mintegy 30 művész (kutatók és vendégek) közreműködésével a Stuttgarter Kunstverein és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet, illetve az A38 hajó és a Fiatal Kép­ző­művészek Stúdiója Egyesület Galériájának platformján valósult meg.
2007. március 20-án, 19 órától az Intézet nagytermében került sor arra a szimpóziumra, mely három helyszín (Budapest, Zürich és Stuttgart) interaktív bekapcsolódásával a meg­va­lósult akciók és performanszok eredményeit vizsgálta.
 
 
Magyar stand a karlsruhei nemzetközi képzőművészeti vásáron
2007 március 20-25-ig a Stuttgarti Magyar Intézet történetében első alkalommal vett részt a minden évben megrendezésre kerülő Art Karlsruhe képzőművészeti vásáron, mely a klasszikus modern­ség­től a kortárs művészetig, több mint 25.000 m² -en mutatja be az a vezető al­ko­tókat, galériákat és egyéb kiállí­tó­helyeket. A vásáron 13 országból 159 kiállí­tó vett részt - ilyen rangos mezőnyben az intézet még soha nem "szerepelt".
 
A Stuttgarti Magyar Intézet szervezésében Magyarország - a vásárok történetében elő­ször - saját kiállítóstanddal volt jelen. A videotékaként és információs pontként is üze­me­lő stand a kortárs magyar képzőművészet legfőbb irányait, alkotóit és műhelyeit pro­mo­tálta, mu­tatta be. A vásár keretprogramjában az intézet szervezésében előadások voltak hall­hatók "A street art utcái", va­lamint a "Magyarországi videoművészet" témakörökben. Si­mon Katalin és Nagy Edina kurátor-művészettörténész előadásai visszhangos szakmai- és közönségsikert arattak - csakúgy, mint maga az intézeti stand, mely az öt nap alatt több­száz látogatót fogadott.
 
A három nagysikerű márciusi program mintegy összefoglalóan tükrözte a Stuttgarti Ma­gyar Intézet új, offenzív "filozófiáját", melynek lényege egyfajta kezdeményező, a né­met-magyar kulturális párbeszédet aktivizáló, közvetítői szerepvállalás. Az intézet sze­ret­né úgy "újrapozicionálni" magát, hogy hagyományos szerepén - a legkülönfélébb műfajú vezető magyar művészek és fiatal tehetségek befogadásán, Baden-Württemberg-i bemu­tat­­kozásának meg­szer­­­ve­zésén túl - a német-magyar kulturális együttműködés új fó­ru­ma­it, lehetőségeit, csa­­­tor­náit találja meg. A Múzeumok Hosszú Éjszakájának tökéletesen rend­­­hagyó koncepciója és lebonyolítása, a forschungsgruppe_f nevű művészcsoport "be­fo­gadása" és a karlsruhei nemzetközi vásárra való "rácsatlakozás" egyaránt ezt a célt va­ló­sította meg.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok