2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új vezető a berlini, a római és a kairói magyar kulturális intézet élén

2007. július 16.
Can Togay Jánost a Berlini Collegium Hungaricum, Kovács Pétert a Római Magyar Akadémia, Zimonyi Istvánt pedig a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának választották; a kinevezéseket Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be hétfőn, Budapesten.
A szakminiszter a pályázatokról szólva a sajtótájékoztatón elmondta: a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatói posztjára hatan, a Római Magyar Akadémia vezetői tisztségére heten, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatói posztjára pedig tizenöten nyújtottak be pályázatot.

Hiller István az utóbbi kinevezés kapcsán elmondta: a Collegium Hungaricum épületét november végén adják át, ez a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni legnagyobb külföldi beruházása.

"A történet többről szól mint egy épületről: szellemiségről, arról, hogyan képes a Collegium Hungaricum nemcsak a hagyományos magyar kultúrát , hanem a modern Magyarország új kulturális arculatát is bemutatni" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: az új igazgató, Can Togay János érti, hogy lehet a magyar kultúrát egyfajta szövetbe beépíteni.

Hiller István (MTI Fotó: Soós Lajos)
MTI Fotó: Soós Lajos

A szaktárca vezetője Kovács Péter kinevezéséről elmondta: a Római Magyar Akadémia jelenlegi tudományos munkatársa azok alatt az évek alatt, amelyeket a magyar kultúra szolgálatában töltött, nemcsak egy intézmény belterjes ismeretét, hanem az itáliai-magyar kapcsolatok jelenét és múltját teljesen átlátta. Pályázatában hangsúlyt fektet magyar ösztöndíjasok fogadására és tudatos nevelésére, valamint az Olaszországban ösztöndíjat szerzett szakembereket később is meg akarja tartani.

Zimonyi István, a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának kinevezéséről Hiller István kifejtette: a vezető feladata, hogy összekötő szerepet töltsön be az Arab-öböl és Magyarország között, hisz "sokkal több keresnivalónk van az arab világban, mint amennyit eddig kihasználtunk".

A miniszter bejelentette, hogy a jövőben bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet az arab országokban, ezért a kulturális szakattaséi hálózat következő állomásaként jövőre vagy legkésőbb 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekbe - várhatóan Abu-Dzabiba - kulturális attasét küld a tárca. A szakattasé feladatköre nem csak az emírségekre, hanem az arab öböl egészére vonatkozik.

A római és a kairói intézet igazgatója szeptember 1-jével, a berlini magyar intézet vezetője január 1-jével foglalja el posztját. A kinevezések négy évre szólnak és egy évvel meghosszabbíthatók.

Can Togay János november 1-jétől másfél hónapon át együtt dolgozik majd a korábbi vezetővel.

"Nem mechanikus átadás-átvételt akarok" - magyarázta döntését a kulturális miniszter, hozzátéve, hogy ezt a módszert ezentúl nem csak a külföldi magyar intézetek esetében kívánja alkalmazni.

"Magyarországon először a Nemzeti Színház igazgatójának kinevezése esetében akarom bevezetni, amikor azt szeretném, hogy az évadot fejezze be a még hivatalban lévő igazgató, de az új igazgató már az új évad megtervezésében működjön közre az előddel" - tette hozzá Hiller István.



(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok