2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

V4 - kulturális miniszterek tanácskozása Budapesten

2007. január 12.
A visegrádi országok kulturális miniszterei a jövőben minden jelentősebb európai uniós kulturális csúcs előtt előzetes egyeztetést folytatnak - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, a visegrádi országok kulturális minisztereinek találkozóját követően, Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tanácskozáson Hiller István mellett Marek Madaric szlovák kulturális miniszter, Petra Smolikova cseh kulturális miniszterhelyettes, valamint Krzysztof Olendzki lengyel kulturális államtitkár vett részt.

Hiller István a záródokumentum aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: közös nyilatkozatban rögzítették, hogy a jövőben minden olyan európai uniós kulturális csúcs előtt, ahol fontos vagy esetleg szavazást igénylő témák kerülnek napirendre, előzetes egyeztetést folytatnak a közös vélemény kialakítása céljából.

A magyar miniszter sikeresnek és eredményesnek nevezte a másfél napos eszmecserét, amelyen - mint mondta - a kultúrák közötti párbeszéd kérdéséről, a kultúra és a gazdaság kapcsolatáról és az idei német uniós elnökség időszakára eső feladatokról egyeztettek.

Tájékoztatása szerint minden fontosabb, szavazást igénylő téma előtt informális egyeztetést tartanak majd a visegrádi országok kulturális miniszterei, s úgy próbálnak megegyezni, hogy közös véleményt képviseljenek később az unióban.

Hiller István úgy vélte, hogy a négy ország így még hatékonyabban jelenhet meg az EU-ban. "Ez példát mutathat más szakterületek számára is" - mondta.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy az EU-ban a kultúra nemzeti hatáskörben van. Mint mondta: elleneznének bármiféle uniformizálást, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne legyen az unió egészére vonatkoztatott kulturális stratégia, ne jöjjenek létre kulturális programok és kezdeményezések.

Beszámolt arról is, hogy a találkozón döntöttek a Visegrádi-díj odaítéléséről: a második alkalommal adományozott elismerést a 2006-os évre a Krakkói Nemzetközi Kulturális Intézet nyerte el.

Hiller István elmondta, az eszmecserén továbbra is támogatták egy visegrádi könyvtár létrehozásának tervét. Ennek értelmében a visegrádi országok jelentős alkotóinak egy-egy művét antológiában adnák ki, a kötet várhatóan ez év második felére készülhet el.

Beszélt arról is, hogy a budapesti találkozó a négy ország fiatal dzsesszzenészeiből alakult együttes koncertjével kezdődött meg csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A nagy sikerre való tekintettel az est zenei programját CD-n is kiadják - közölte.

A sajtótájékoztatón Marek Madaric szlovák kulturális miniszter, Petra Smolikova cseh kulturális miniszterhelyettes, valamint Krzysztof Olendzki, lengyel kulturális államtitkár egyaránt eredményesnek nevezte az eszmecserét, és mindannyian köszönetet mondtak a házigazdának a találkozó megszervezéséért.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatása szerint a budapesti találkozó résztvevői úgy értékelték: a zene és az irodalom területén megvalósuló párbeszéd, együttműködés hozzájárul a közép-európai identitás erősítéséhez.

"Megfogalmazták, hogy a térség országaiban ezt az együttműködést a jövőben célszerű kiterjeszteni a művészetek minden ágára és a szélesebb értelemben vett kultúrára is" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kultúrák közötti párbeszéd évére, a 2008-as esztendőre való felkészülés kapcsán, a cseh miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére mind a négy ország ösztönzi azt az elképzelést, hogy a múlt és a jelen közös jellegzetességeit az irodalom eszközeivel mutassák be.

A miniszterek támogatták Hiller István azon véleményét, amely szerint rendkívül fontos a kultúra gazdasági kérdéseiről folytatott további párbeszéd, és ezen a területen a további együttműködés.

Fotó: Gordon Eszter

A résztvevők elfogadták a szlovák miniszter javaslatát, amely az Angol Rapszódia című, cseh-szlovák-magyar-lengyel koprodukcióban készülő, Európát bemutató filmről szólt. Támogatták továbbá a szlovák fél által felvetett, közös digitális műsorszolgáltatásra vonatkozó ötletet, s elfogadták azt a javaslatot, hogy jövőre rendezzenek tanácskozást a könyvtári információkról.

Lengyel részről kezdeményezés hangzott el arra vonatkozóan, hogy a V4 fórumán belül állítsanak fel olyan munkacsoportot, amely a gazdasági és társadalmi átalakulásnak a kulturális örökségre gyakorolt hatását vizsgálná. Az ötletet a résztvevők jóváhagyták.

A miniszterek támogatásukról biztosították azt a pályázatot, amit Varsó nyújtott be az Expo 2012-es megrendezésére, véleményük szerint ugyanis a világkiállítás újabb lehetőséget adna az egész közép-kelet-európai régió népszerűsítésére.

Megállapodtak abban: a következő találkozót októberben, Szlovákiában rendezik meg - áll a közleményben.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok