2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Véget ért Hiller István izraeli látogatása

2007. január 16.
Minden tekintetben sikeresnek értékelte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden véget ért háromnapos izraeli látogatását, az állami, illetve kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásait.
Hiller István az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában a magyar kultúra iránti nagy fokú érdeklődésről és nyitottságról számolt be. Kiemelte, hogy izraeli tárgyalópartnerei nyitottak voltak a két ország közötti kapcsolatok kiépítésére, s különösen a felsőoktatás, illetve a felsőoktatási kutatás terén lát nagy lehetőségeket az együttműködésre. Ennek alapját képezi az a megállapodás, amelyet vasárnap írt alá Jeruzsálemben izraeli kollégájával, Juli Tamir oktatási, kulturális és sportminiszter asszonnyal.

A miniszter a hétfő délutánt az izraeli parlamentben töltötte, ahol találkozott a knesszet elnök asszonyával, illetve hosszabb beszélgetést folytatott a parlament oktatási bizottságának elnökével és több tagjával. Hiller Istvánt ezután Amír Perec védelmi miniszter, a Munkapárt elnöke fogadta. Megbeszélésükön az izraeli Munkapárt és a Magyar Szocialista Párt között fennálló stabil és szoros együttműködést tekintették át.

Hétfő este a magyar miniszter kötetlen beszélgetést folytatott Izraelben élő, magyar származású vagy magyar kötődéssel rendelkező értelmiségiekkel, egyetemi professzorokkal, a pénzügyekben jártas személyekkel.

Hiller István az MTI-nek elmondta, hogy kedden az Izrael középső részén fekvő Beér-Seva városába látogatott el, ahol a polgármesterrel folytatott megbeszélés után előadást tartott a helyi Ben Gurion Egyetem politológia szakos hallgatóinak az Európai Politikai és Társadalomtudományi Központban. Ezt követően fórumon vett részt, ahol a hallgatók a magyar kulturális és oktatási politikáról, illetve Magyarország európai uniós tapasztalatairól tettek fel neki kérdéseket. Az elsősorban politológiai, illetve természettudományos képzéséről ismert Ben Gurion Egyetem Izrael egyik leggyorsabban fejlődő felsőoktatási intézménye, 17 ezer hallgatója van.

A miniszter kiemelte: Izraelben az export növekedése egyre nagyobb részben a tudás, a technológia, illetve a kutatás-fejlesztés eredményeiből fakad. Ezt bizonyítja Beér-Seva törekvése is arra, hogy partnervárosi kapcsolatot hozzon létre Debrecennel. Így lehetőség nyílhat majd a debreceni egyetem és a beér-seva-i egyetem közötti jövőbeli együttműködésre.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok