2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

20 éves francia-magyar barátság - irodalmi versennyel ünnepel az Alcyon és a Párizsi Magyar Intézet

2008. április 22.
Úttörő szándékú irodalmi versenyre hívta a "tollforgatókat" az Alcyon francia kulturális egyesület a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével hat országban. Az alakulásának 20. évfordulóját ünneplő francia és magyar értelmiségieket tömörítő egyesület által kitalált és összehangolt vetélkedő március 30-án lezárult. 137 Magyarországról szóló francia nyelvű rövid írás érkezett. A tervek szerint a legjobban sikerült munkákat az Alcyon kötetbe rendezi. Az ünnepélyes díjátadásra június 24-én Párizsban kerül sor.
Hazánk franciaországi megismertetését és a két nép közötti barátság elmélyítését tűzte ki célul a program, melynek fővédnöke Nicolas Sarkozy francia államfő, valamint csatlakozott a rendezvényhez Hiller István oktatási és kulturális miniszter, illetve olyan neves közéleti szereplők, mint Fejtő Ferenc vagy éppen Varnus Xavér. A pályázatot Franciaországban, Svájcban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és hazánkban hirdették meg. Érkezett jelentkezés azonban a fenti országokon túl az Egyesült Államokból is.

Az én Magyarországom elnevezésű pályázat címe is arra utal, hogy a szervezők szeretnék elgondolkoztatni az embereket arról, hogy mit is jelent számukra Magyarország. A versenyre olyan jelentkezők novelláit, elbeszéléseit várták, akiknek személyes élményük van Magyarországról. A szervezők olyan életrajzi ihletésű vagy kitalált műveket, humoros, komoly vagy éppen költői írásokat fogadtak el maximum 10 oldal terjedelemben, melyeket korábban még nem publikáltak.

A Párizsi Magyar Intézet és a Budapesti Francia Intézet együttműködésével rendezett versenyre beérkező pályázatokat a francia kulturális élet híres személyiségei bírálták, többek között Almássy Éva és Pierre Karinthy írók, valamint Szende Tamás, a párizsi Keleti Nyelvek és Civilizációk Intézete (INALCO) Közép-Európa Tanszékének vezetője. A pályázat első díja 1000 euró, a 10 legjobb mű szerzője díszoklevelet kap Hiller István kulturális miniszter aláírásával, illetve ajándéktárgyakat is felajánlott az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A francia kulturális egyesület elnöke, Lilla Fourrier elképzelése szerint a személyes élmények adta kulturális kapcsolat teljesebb képet ad egy országról, mint akár a tudományos vagy földrajzi ismeretek. Ezért is fontos szerinte a legjobb művekből készülő kötet, mely jelentősen hozzájárulna az országunkról kialakított kép színesebbé tételéhez. A verseny anonimitását biztosítandó a pályázatokat névtelenül kellett egy közjegyzőhöz eljuttatni, s a szabályzatot is itt helyezték letétbe.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok