2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

30 éves a Delhi Magyar Kulturális Központ

2008. november 25.
Az évforduló alkalmából fotókiállítást és szemináriumot szervezett az intézet.
November 21-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban megnyílt az "Utazás 30 éven keresztül" című fotókiállítás, amely megalapításától napjainkig öleli fel az intézet történetét.

Az elmúlt 30 évből több mint 500 képet felvonultató tárlat 33 tablón ismerteti a magyar-indiai kulturális diplomáciában lezajlott legfontosabb eseményeket, az intézet legsikeresebb rendezvényeit és kiadványait.


A kiállítást Dr. Lokesh Chandra, az International Academy of Indian Culture igazgatója, az MTA külső tagja nyitotta meg. A megnyitó ünnepség keretében magyar és indiai zeneszerzők műveit szólaltatta meg a Capital City Minstrels kórus.

Az ünnepi megemlékezés keretében mutatták be az intézet 30. évfordulója alkalmából napvilágot látott kiadványt, amely a kiállítás teljes képanyaga mellett tartalmazza az intézet 30 éves válogatott eseménytörténetét, valamint a DMTKK gondozásában, vagy annak közreműködésével megjelent könyvek teljes bibliográfiáját. A kötethez Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Dr. Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója és Dr. Pálmai Géza nagykövet írt előszót. A kiadványt Dr. Lázár Imre, az intézet igazgatója szerkesztette.


Szeminárium a magyar-indiai kulturális kapcsolatokról

November 21-22-én két napos szemináriummal emlékeztek meg Delhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ 30 évvel ezelőtti megalapításáról.

A magyar-indiai kulturális kapcsolatok témájában rendezett tanácskozáson, amelynek az ünneplő magyar intézet adott otthont, a magyar intézethez közel álló számos magyar és indiai tudós vett részt.


A tanácskozás megnyitásán Dr. Lázár Imre igazgató üdvözölte a nagy számban megjelent ünneplő közönséget, majd felolvasta Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Dr. Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója erre az alkalomra küldött üzenetét. Ez után Dr. Kapila Vatsyayan parlamenti képviselő, az India International Centre Asian Project elnöke, a konferencia díszvendége kapott szót, aki hosszasan méltatta a DMTKK 30 éve során az indiai kulturális és tudományos életben betöltött fontos szerepét. Dr. Pálmai Géza nagykövet a magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok létesítésének 60. évfordulója kapcsán elemezte a két ország kapcsolatrendszerét. Dr. Lokesh Chandra professzor, nemzetközi hírű tibetológus, az International Academy of Indian Culture igazgatója, az MTA külső tagja a magyar-indiai tudományos kapcsolatok sokrétűségét ismertette.

A szeminárium további részében négy szekcióban tizenkét magyar és indiai tudós előadásai taglalták a kulturális diplomácia, a politikatudomány, a közgazdaságtudomány, az indológia, az indiai nyelvek magyarországi, a magyar nyelv indiai oktatása, az irodalom, a zene, a képzőművészetek és a film terén zajló kapcsolatok kérdéseit. Az előadók között volt Dr. Négyesi Mária, az ELTE Indoeurópai Nyelvek Tanszékének vezetője, Dr. Bethlenfalvy Géza tibetológus, a Bécsi Egyetem vendégprofesszora, Dr. S.K. Jha és Dr. Gulshan Sachdeva, a Jawaharlal Nehru Egyetem, School of International Studies professzorai, Dr. Asghar Wajahat, a Jamia Millia Egyetem oktatója, az ELTE volt vendégprofesszora, Dr. Köves Margit, a Delhi Egyetem magyar vendégtanára, és még sokan mások.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok