2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

500 éves a Római Magyar Akadémia utcája

2008. február 7.
A középkori és reneszánsz Róma első, széles, tervezett utcája, a Via Giulia 500. születésnapjáról nemzetközi konferencián emlékeztek meg szerdán az egyes házszám alatti Falconieri-palotában, amely a Római Magyar Akadémiának ad otthont 1927 óta.
Via Giulia

Az Olasz Városvédő Alap (FAI) római irodájának szervezésében professzorok és archeológusok tartottak előadást arról, hogy 1508-ban II. Gyula pápa elhatározta: széles, egyenes utcát terveztet az érett reneszánsz nagy építészével, Donato Bramantéval (1444-1514), akinek az egyik leghíresebb épülete a Szent Péter-székesegyház.

Christoph Luitpold Frommel professzor ismertette a Via Giulia alapításának történetét, II. Gyula pápa és Bramante viszonyát, Angela Marino egyetemi tanár Az egyenes utca Rómában és a reneszánsz városban címmel tartott előadást. Tatjana Kirova és Massimiliano Fuksas - mindketten régészek - a középkori utca mindennapjairól beszélt a leletek alapján - mondta el az MTI-nek Balla Orsolya, az akadémia titkára.

II. Gyula pápa eme kezdeményezésére egyre több gazdag itáliai család költözött a legfőbb egyházi méltóság nevét viselő utcába. A Római Magyar Akadémiának helyet adó palota a XVII. század első felében Firenzéből Rómába települt Falconieri családé volt.

Ők voltak a pápa sószállítói, tehát dúsgazdagok. Nem véletlen, hogy a Via Giuliát választották, mert a XVI. század elejétől folyamatosan érkeztek a toszkán városból ebbe a római utcába - az összetartozás jeleként - nemesi, polgári családok, bankárok és kereskedők.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok