2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Álomturné a különbözőségek művészetéért

2008. április 16.
A már egy éve tartó izgalmas előkészületek után a "Különbözőségek művészetéért" nemzetközi projekt bemutatkozik a külvilág számára is. Egy projekt, amelynek középpontjában a "hagyományos" és a mentálisan "más" művészek közös alkotási folyamata áll. 2008. április 17-én 19 órakor találkoznak a belga, a holland és a magyar partnerek a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.
Különbözőségek művészetéért
A "Különbözőségek művészetéért" a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet kezdeményezése, amelyen keresztül az értelmi másság esélyegyenlőségét a művészetek dimenziójában kívánja ösztönözni. A három ország közötti mobilitás a projekt egyik legfőbb alappillére. A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet nem kisebb szervezetekkel, mint az Art en Marge-zsal - Outsider Művészetek Kutatási és Terjesztési Centruma (Brüsszel), a Vzw Wit.h - tel - Community Art Alkotói Centrum (Nyugat- Flandria, Harelbeke) és a De Kaai - Het Gors-szal - Mentálisan "Mások" Művészeti Műhelye (Goes, Hollandia) dolgozik együtt.
A kreatív workshopok megvalósítása mellett - ahol professzionális és "más" művészek együtt alkothatnak majd -, a projekt teret kíván nyújtani kiállításoknak, előadásoknak, szakmai találkozóknak, valamint reflekciónak művészeti és tudományos körökben. A hivatalos kezdést megkoronázza Szekeres Csaba Álomturné című filmjének vetítése, amelyen a rendező is részt vesz.

Álomturné (60´- 2005, angol feliratos magyar film)
A film sem nem dokumentum, sem nem játékfilm. Talán egy kicsit mindkettő. Az "Álomturné" az élet valós képeit mutatja be egy játékfilm technikájának felhasználásával. Habár a film szereplői értelmileg "mások", mégis azt lehet mondani, hogy egyben rólunk, "normális" emberekről is szól. A film központi témája a valóság és az álomvilág alkalomszerű kontradikcióján nyugszik. Itt reflektorfénybe kerülnek azon emberek álmai, akik fantáziája sohasem tudott teljes mértékben kibontakozni ellentétben a napi problémákkal. A film által lehetőségünk nyílik ezen emberek igazi személyiségének megismerésére. Olyan személyiségek, akik - mint ahogy a filmből is kiderül -, egyáltalán nem a bánatban való fürdőzésnek szentelik mindennapjaikat.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok