2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bartók ma - könyv és koncert Szófiában

2008. február 21.
Bartók ma címmel tanulmánykötetet adott ki és koncertet rendezett a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szerdán.
2006-ban, a Bartók Béla (1881-1945) emlékévben az intézet nemzetközi szimpóziumot rendezett bolgár, amerikai és magyar résztvevőkkel. Elsősorban Bartók és a bolgár népzene kapcsolatát elemezték a résztvevők - mondta el az MTI-nek Arató György, a magyar intézet igazgatója.

Ennek a konferenciának az anyagát gyűjtötték kötetbe a Bulgaro - Hungarica könyvsorozat harmadik darabjaként. Ebben a sorozatban a magyar-bolgár kapcsolattörténeti publikációk kapnak helyet az intézet kiadványaként.

Az első kötet Hermann Róbert Kossuth problémák című történeti munkája volt, a második az 1956-os magyar forradalom dokumentumait gyűjtötte egybe, a harmadik pedig a Bartók kiadvány. Az intézeti bemutatón Anzsela Toseva zongoraművész, a szófiai zeneakadémia professzora, Bartók zenéjének elkötelezett híve ismertette a könyvet. Emellett a kötet illusztrációjaként Bartók műveket játszott Jovcsev Rosztiszlav pianista, a Liszt - Bartók zongoraverseny egykori győztese és Atanaszov Jaszen zeneakadémista, Anzsela Toseva tanítványa.

A két évvel ezelőtti emlékévben Szófiában Bartók-versenyt is szerveztek bolgár, macedón, román és szerb résztvevőkkel - tette hozzá Arató György.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok