2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Belgrádtól délre és a horvát tengerparton is bemutatkozna a magyar kultúra

2008. február 1.
A szerb fővárostól délre és a horvát tengerparton is bemutatkozna a magyar kultúra a belgrádi és a zágrábi magyar kulturális szakdiplomata, Szentgyörgyi Klára és Jósvai Lídia tervei szerint. A két szakattasé a közelmúltban foglalta el posztját, s a kulturális intézetek vezetőinek éves értekezletére érkezett Budapestre.
"A Vajdaságtól délre kevés az információ a magyar kultúráról, oktatási rendszerről, csakúgy, ahogy Magyarországon sem ismerjük eléggé a szerb kultúrát, oktatást" - vélekedett az MTI-nek nyilatkozva Szentgyörgyi Klára, aki január óta képviseli Magyarországot kulturális szakdiplomataként Belgrádban.

Szentgyörgyi Klára szeretne a jelenlegi helyzeten változtatni, ezért elsőrendű feladatának tartja, hogy ne csak Belgrádban, hanem a szerb fővárostól délre eső területeken is bemutatkozzon Magyarország, mint az Európai Unió tagja, egy kulturálisan sokszínű ország. A szakdiplomata úgy látja, ez "úttörő" munka lesz, ugyanakkor nagyon sikeres lehet, mivel tapasztalatai szerint Szerbiában nyitottak a magyar kultúrára.

Szentgyörgyi Klára elsősorban a fiatalokat szeretné elérni, ennek szellemében elsőként irodalmi estet szervez Belgrádban februárra Ady Endre fogadtatása a szerb irodalomban címmel, amelyen fiatal magyar és szerb színészek olvassák fel a költő verseit. Márciusban pedig kortárs magyar filmbemutató várja majd a szerb közönséget. A kétnapos rendezvényen a modern magyar elektronikus zene képviselői is bemutatkoznak.

A költségek kapcsán elmondta: az elkölthető összeg 10 millió forint alatt van, de nagy segítséget jelent, hogy sok projektet sikerül kinti segítséggel, társfinanszírozásban megvalósítani.

Szentgyörgyi Klára beszámolt arról is, hogy az oktatási intézmények közötti együttműködés keretében májusban Budapestre érkeznek a belgrádi építészeti kar hallgatói, akik neoreneszánsz épületeket fognak fényképezni. A budapesti képekből később kiállítás nyílik a belgrádi iparművészeti múzeumban.

Horvátország és Magyarország között már eddig is jól működtek a kulturális kapcsolatok, ezeknek a továbbfejlesztésén kell dolgozni Jósvai Lídia szerint, aki a horvát fővárosban, Zágrábban tölti be a kulturális szakdiplomata posztot az év eleje óta.

"Ahogy a horvátok mondanák, az ország két részből áll: a szárazföldből és a tengermellékből, és ez két különböző programlehetőséget jelent" - vélekedett.

Hozzátette, hogy a tengerparton májustól októberig nagy az igény kulturális és szórakoztató programokra, már számtalan megkeresést kaptak különböző városoktól a kulturális együttműködésre. Ez azért is nagy lehetőséget jelentene Magyarország számára, mivel az üdülőhelyeken nemcsak a horvátok, hanem más nemzetek előtt is bemutatkozhatna a magyar kultúra - hangsúlyozta.

Jósvai Lídia a kortárs magyar művészeket inkább Zágrábban és az egyetemi központokban mutatná be, míg a tengerpartra könnyedebb, a nyaralásra érkező turistákat megszólító rendezvényeket szervezne.

A tengerparti programokon kívül egyebek mellett az is a tervei között szerepel, hogy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét, akinek szinte minden könyve olvasható már horvát nyelven, bemutassa a zágrábi közönségnek.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavaly július elején jelentette be, hogy öt városban - Pekingben, Sanghajban, Tel Avivban, Belgrádban és Zágrábban - a Külügyminisztériummal együttműködve kulturális szakdiplomata állomáshelyeket létesítenek. A négy évre szóló megbízatás keretében a szakdiplomaták a Külügyminisztérium állományában, a nagykövet, illetve főkonzul diplomáciai irányításával teljesítik feladatukat.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok