2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Bëlga koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézet

2008. december 17.
A Bëlga zenekar koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézet; a két kulturális központ a Sziget fesztivállal közösen kérte fel a magyar hip-hop "fenegyerekeit" az évad utolsó programjára.
A másfél órás koncerteken zömében magyar közönség táncolta és énekelte végig a fekete csíkos fehér öltönyben, hasonló sapkában és napszemüvegben szövegelő Bauxittal, Még5lövéssel és Tokyóval a számokat. A zenét teremtő DJ Titusz Tilos rádiósként már korábban kevert zenét Párizsban, egy hónapig a Batofar koncerthajón, de a Bëlgával együtt most először lépett fel a francia és a belga fővárosban.

A Bëlga koncertjével zárta szezonját a Párizsi és a Brüsszeli Magyar IntézetA producer a kedd esti párizsi koncert után az MTI-nek elmondta: a vártnál sokkal jobban sikerült mindkét buli, ugyanis a csapat elvileg jobban szeret klubokban szabadabban játszani, ahol általában jobban elengedik magukat az emberek, mint a magyar intézetek "sterilebb művházas" körülményei között. "Ehhez képest tökéletes volt minden, egyszerű hangulatos bulik voltak, ahol lazán mentek a dolgok" - tette hozzá DJ Titusz. A Bëlga Brüsszelben hétfőn szórakoztatta a közönséget.

A Bëlga tíz évvel ezelőtt alakult a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a bëlgás stílusra, amelynek zenei alapjait a feltörekvő producer, DJ Titusz teremtette meg. Bauxit, Még5lövés és Tokyo azóta is szövegel, Titusz a zenéért felel (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott). Az első lemez a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg, azóta még három stúdiólemezt készítettek. A Bëlga legközelebb szilveszterkor a Margitszigeten, a Holdudvarban lép fel.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) közlése szerint 2008 második féléve sikeres időszak volt a kulturális képviselet számára, ugyanis a novemberben megnyílt Vasarely Galéria és a Kertész Szalon, valamint a több száz kötettel bővült könyvtár közönségbaráttá tételével növekedett a látogatók száma. Havonta 1600-1900-an látogatták a PMI rendezvényeit, a 2007 szeptemberében megújított honlapra (www.instituthongrois.fr) pedig az elmúlt évben több mint 40 ezren kattintottak.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok