2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Can Togay János: "bizonyos attitűdöt igyekszünk közvetíteni"

2008. július 22.
Pauer Gyula szobrászművész kiállítása, homlokzati fesztivál, a hírhedt kristályéjszaka évfordulójára kiírt hanginstallációs pályázat győztes munkájának bemutatása, a pszichoanalízissel foglalkozó tudományos konferencia, a Siemens zenei alapítvány Illés Mártont bemutató rendezvénye szerepel a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum programjában az elkövetkező hónapokban.
Megvonva a Berlin szívébe költözött új, impozáns épületben zajló újszerű tevékenység eddigi mérlegét, Can Togay János, a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CHB) igazgatója hétfőn beszélt a jövőbeni programokról. A költőből, íróból, forgatókönyvíróból és színészből lett menedzser - aki igazgatóként "egyidős" az új épülettel - a programok kapcsán utalt a koncepcióra. Szavai szerint a ház úgy próbál bekapcsolódni Berlin kulturális életébe, hogy közben megőrzi saját identitását is, az igazi "hungarikumot". "Megpróbálunk nem fordítva felülni a lóra. Nem abból indulunk ki, hogy mi az a koprodukció, amiben együtt tudnánk működni, hanem olyan programokra törekszünk, amelyek automatikusan együttműködésre serkentik Berlint és bennünket is" - jelentette ki.

Can Togay János (Fotó: Balassi Intézet)Can Togay büszke Pauer Gyula közelgő kiállítására, amely iránt már előzetesen óriási az érdeklődés, a Frankfurter Allgemeine Zeitung külön mellékletet tervez. A hírhedt náci pogrom, az úgynevezett kristályéjszaka évfordulójára, november 9-re kiírt hanginstallációs pályázatra érkezett csaknem ötven munka között egy német szerzőpáros lett a nyertes, pályázatuk az évforduló éjszakáján, majd több héten keresztül lesz bemutatva. Rögtön utána következik az a homlokzati fesztivál, amelyben a CHB öt környező épülettel együtt vesz részt, saját kivetítőkkel és homlokzatát nyújtva egyebek között Berlin és az intézet "álmainak" bemutatására.

Szinte ezzel párhuzamosan kerül sor a Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött című, a német pszichoanalitikus egyesülettel közösen rendezett tudományos tanácskozásra, amely az 1989 előtti Magyarországon, illetve az akkori NDK-ban zajló, a pszichoanalízissel kapcsolatos tevékenységeket vizsgálja. A tanácskozás védnöke Göncz Kinga külügyminiszter, nem csupán a politikus, hanem a pszichiáter "jogán" is.

Közben a CHB közös német és magyar dokumentumgyűjtést hirdetett a berlini fal leomlásának jövő év novemberében esedékes 20. évfordulójára. "Most módosítottuk a tervezett kiállítás címét " - mondta Can Togay, aki szerint A német egység a Balatonnál kiállítás arról szól majd, hogy a rendszerváltás előtt, évtizedeken keresztül miként tartották fenn a "német egységet" azok a kelet- és nyugatnémetek, akik a Balatonnál találkoztak egymással. "Ezt kívánjuk dokumentálni saját beszámolóik, fényképeik, s videófelvételeik alapján egy multimédiás kiállítás keretében."

Az igazgató meggyőződése szerint sokfajta módon lehet a magyar kultúrát közvetíteni Németországban. "Tárgyi együttműködéssel, de a leghatásosabb az, ha bizonyos attitűdöt igyekszünk közvetíteni. Ha arra összpontosítunk, hogy mi az, amit egymás felé és együtt tudunk közvetíteni" - fogalmazta meg ars poeticáját az igazgató, aki egyébként örül annak, hogy néhány hónap alatt sikerült megháromszorozni a ház látogatottságát. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepet játszik az új helyszín, s az új impozáns épület, de mindez - tette hozzá - "saját tevékenységünk eredménye is".

Az eddigi mérleg: Can Togay János szerint legnagyobb siker a Moholy-Nagy Galéria, amelyben már eddig is érdekes kiállítások voltak. A Ligeti zenestúdió, többek között Másik János fellépésével és Rost Andrea bemutatkozásával. Valamint az egykori berlini magyar intézetet megalapító Gragger Róbertről elnevezett Gragger Intézet, ahol legutóbb a magyar tudományközpontok mutatkoztak be.

Can Togay egyetért azzal, hogy nagy az érdeklődés Berlinben a magyar kultúra iránt. De szerinte mindez legalább olyan jó fényt vet Berlinre is, mint ránk, amiből tanulnunk kellene. Németország rendkívül szoros figyelemmel kíséri az európai eseményeket. Egyáltalán nem közömbös számára, hogy Magyarországon milyen a hangulat, az ország milyen problémákkal szembesül. Ez a megkülönböztetett és felelősségteljes odafigyelés talán annál is értékesebb, hogy érdeklődéssel tekintenek egy-egy sikeres produktumra - jelentette ki Can Togay János, aki "művészmúltjából" fakadóan is szeretne minél kreatívabb menedzser lenni.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok