2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Cannes: az EU a harmadik világ országaival gyártandó filmeket is támogatni kívánja

2008. május 20.
A kulturális sokszínűség jegyében az Európai Unió olyan programot kíván mielőbb elindítani, amely támogatja az EU-tagállamok és a harmadik világ országai közti audiovizuális és filmes koprodukciókat - jelentette be hétfőn a 61. Cannes-i Filmfesztiválon Viviane Reding, az EU információs társadalomért és távközlésért felelős biztosa.
A világ legjelentősebb filmes seregszemléjén 15 tagállam - köztük Magyarország - képviselőinek részvételével idén hatodik alkalommal megrendezett Európa Napra - amelynek fővédnöke a tavalyi Arany Pálmát elnyerő Christian Mungiu román filmrendező volt - először látogatott el José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Barroso megnyitójában kiemelte, hogy az idei fesztiválra meghívott 57 játékfilm közül 14-et támogatott társfinanszírozási formában az EU Média programja 900 ezer euróval, a 22 versenyfilm közül 5, (köztük Mundruczó Kornél Deltája) készült uniós támogatással. A cannes-i válogatás jól tükrözi az 1989-ben, az európai koprodukciós alkotások és az európai mozi népszerűsítésére létrehozott Média program jelentőségét - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

A 15 ország képviselőinek közös sajtótájékoztatóján Viviane Reding elmondta: nagyon konstruktív megbeszélés folyt az audiovizuális politikáért felelős miniszterekkel, akik a lényegi kérdésekben egyetértettek. A biztos szerint az Európai Bizottság elnökének látogatása Cannes-ban "olyan erős jelkép", amely azt tükrözi, hogy Európa hisz az európai moziban és az európai rendezőkben.

Magyarországot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára képviselte a cannes-i találkozón, amelyen elvi megállapodás született arról, hogy az EU még az év vége előtt Média Mundus néven, a Média program mintájára, de attól függetlenül, külön költségvetéssel működő programot dolgoz ki az unión kívüli országokkal való filmes és audiovizuális együttműködés elősegítésére.

A szakállamtitkár az MTI-nek Cannes-ban elmondta: Magyarország támogatja a harmadik világ országaival kialakítandó koprodukciók erősítését, amennyiben ezek az országok hajlandóak a szabályozások és a jogi kérdések betartására, és nem sértik a szólásszabadság elvét. A magyar álláspont szerint az oktatás szerepét is erősíteni kell ebben a párbeszédben, mert csak a neveléssel lehet a más kultúráktól való félelmet csökkenteni és a nyitást mások felé az élet részévé tenni. A filmnek és a televíziónak óriási a hatása a kultúrák közti párbeszédben, ezért nagyon nagy a felelőssége. Emiatt fontos Magyarország részvétele az új programban - mutatott rá Bogyay Katalin.

A találkozót követően a tagállamok képviselői Barrosóval együtt az idén 100 éves Manoel de Oliviera portugál rendezőt köszöntötték a cannes-i fesztiválpalota dísztermében. Gilles Jacob fesztiválelnök a teljes életműért járó Arany Pálmát nyújtotta át a portugál rendezőnek, akinek levetítették első, 1930-ban készült Douro, Faina, Fluvial című filmjét.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok