2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az A:N:S CHORUS Prágában

2008. augusztus 12.
A Nyári Régizenei Fesztivál vendégeként augusztus 13-án a prágai Vysehradon, a Szent Péter-Pál Bazilikában vendégszerepel az A:N:S CHORUS vokálegyüttes, Bali János művészeti vezető irányításával.

Az előadás címe: MUSICA HUNGARICA - Zene Mátyás király udvarában.

A prágai Nyári Régizenei Fesztivál kilencedik évadja Európa kiváló előadóművészeit vonultatja fel, akik saját országuk zenei üzenetét tolmácsolják - a rendezvénysorozat a Nemzetek harmóniája címet viseli. A hangversenyek az öreg kontinens különleges zenei kapcsolatait fedik fel Prága csodálatos történelmi helyszínein.

A Magyarországot képviselő A:N:S Chorust Bali János 1993-ban alapította a XV. század nagyszabású polifon kompozíciónak előadására. 1998 óta - a korabeli gyakorlatnak megfelelően - tagjai csak férfiak. Az együttes tevékenységének fő célja a legnagyobb reneszánsz komponisták munkásságának feltárása. Az A:N:S Chorus évente csupán néhány koncertet ad, melyeket azonban a források gondos elemzése és legalább 15-20 próbából álló felkészülés előz meg. Az együttes prágai koncertjén - ahol Johannes Tinctoris, Jacobus Barbireau a Johannes Regis reneszánsz mesterek műveit adja elő - nem csupán a gregorián kórusénekek kidolgozott polifóniájának és hazai változatainak szépségét dicsőíti, de feltárja a kor zeneszerzői Corvin Mátyás udvarához fűződő kapcsolatát is.

A Reneszánsz Év - 2008 külföldi megjelenítését erősítő koncert a Prágai Magyar Kulturális Központ támogatásával jött létre.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok