2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Cinémagyar, magyarciné(ma) - díjnyertes filmek fesztiválja Párizsban

2008. október 14.
Az új magyar filmek bemutatásával jelentkezik idén a harmadik alkalommal megrendezett "Cinémagyar" filmfesztivál. A Párizs XIV. kerületében található Entrepőt nevű kulturális központ mozijában, a szervező Cinémagyar egyesület három magáncég és a Párizsi Magyar Intézet (PMI) támogatásával mutat be 8 rövid-, és 8 nagyjátékfilmet október 15. és 21. között. Köztük az Oscar-díjra jelölt Iszka utazását és a Cannes-ban Aranypálmára jelölt, végül a Kritikusok díját elnyerő Deltát is.
Bollók Csaba: Iszka utazása, Fliegauf Benedek: Tejút, Hajdú Szabolcs: Off Hollywood, Kocsis Ági: Friss levegő, Mundruczó Kornél: Delta, Novák Erik: Zuhanórepülés, Ternovszky Béla: Macskafogó, Till Attila: Pánik... Impozáns felhozatal. A rangos díjat/díjakat nyert, illetve Magyarországon kultuszfilmmé lett alkotások most Franciaország fővárosában mutatkoznak be.

"A kezdet kezdetén, amikor négy évvel ezelőtt elkezdtük Párizsban népszerűsíteni a magyar filmeket, főleg a Franciaországban élő magyarok érdeklődésére számítottunk" - mondja Sovák Viktória, a fesztivál idei főszervezője. "Meglepő módon azonban, minden évben több a francia néző, mint a magyar. Sőt évről évre egyre több, ami igazolja a PMI törekvését a francia közönség programokba való bevonására. Sokan vannak, akik az első fesztiválra csak kíváncsiságból jöttek el, azóta viszont "törzsvendégeinkké" váltak. Fontosnak tartjuk, hogy a jó magyar filmek ne maradjanak országhatáron belül. "

A szervezők szerint az eddigi visszajelzések alapján idén legtöbben Mundruczó Kornél Delta című filmjére, illetve Ternovszky Béla egész estés animációs filmjére, a Macskafogóra kíváncsiak.

"A most bemutatásra kerülő filmek közül ötnek nem volt francia felirata, ezzel a Cinémagyar egyesület foglalkozott. Valószínűleg enélkül csak sokkal később, vagy soha nem mutatták volna be őket a francia közönségnek" - teszi hozzá a főszervező. A Párizsi Magyar Intézet jóvoltából Bollók Csabával személyesen is beszélgethetnek a nézők. Mundruczó Kornélt a Párizsban élő Bíró Yvette, a Delta társszerzője képviseli.

A filmek díjairól röviden:
A 2007-es Magyar Filmszemle fődíjas filmje, a Bollók Csaba rendezte "Iszka utazása", amelyet Magyarország 2009-re a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra nevezett. Miután megnyerte az idei, a 39. Filmszemle fődíját, Mundruczó Kornél "Deltá"-ja meghívást kapott a cannes-i fesztivál versenyprogramjába, és ha az Aranypálmát nem is, de a Kritikusok díját hazahozta. A 39. Filmszemle Külön-díjjal, Legjobb operatőri és Aranymikrofon-díjjal jutalmazott művészi alkotása Fliegauf Benedek "Tejút"-ja lett, hogy aztán a rangos, svájci locarnoi fesztivál nagydíját, az Arany Leopárd díját is elnyerje. Novák Erik rendezői díjat nyert a 2008-as olaszországi Drake Nemzetközi Filmfesztiválon a "Zuhanórepülés"-sel, amelynek főszereplőjét, Nagy Zsoltot, alakításáért meghívta tagjai közé az Európai Filmakadámia, a hazai Filmszemlén pedig legjobb női epizód szereplője kapott elismerést. Hajdu Szabolcs legutolsó filmjével, az "Off Hollywood"-dal, amely a 39. Filmszemle legjobb férfi epizódszereplőjének járó díját kapta, nemzetközi közönség előtt a nyáron, az angliai Edinburgh-i fesztiválon debütált. Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje a "Friss levegő" elnyerte a 37. Magyar Filmszemle első filmes rendezői díját, majd Cannes-ban is bemutatták a Kritikusok Hete nevű szekcióban, illetve Párizsban, a Külföldi Kultúrák Hete alatt, a Champs-Élysées-n is. Till Attila "Pánik"-ja, a 39. Magyar Filmszemle legjobb női alakításáért járó szobrocskát kapta, az internetes szavazatok alapján pedig Közönségfilm lett. A bemutatása óta kultuszfilmmé vált "Macskafogó"pedig, amely az egyetlen nem friss film a fesztiválon, 1986-ban az év legsikeresebb közönségfilmje lett.

A szervezők fontosnak tartották, hogy a nagyjátékfilmek előtt a rövidfilmeknek is teret adjanak, ezért a vetítések minden alkalommal egy-egy kevésbé ismert, ám sok helyen díjazott kisfilmmel indulnak. A következő rövidfilmeket láthatják:
411-Z - Erdélyi Dániel, Csapás - Hannigan Declan, Hangya és Tücsök - Csáki László, Hétköznapi enciklopédiák - Hajdu Szabolcs, Karusszel rítus - Gayer Zoltán, Molnár Péter, Lopott ritmus - Szecsanov Martin, Magyar hullám - Baktay Anna-Réka, Oldalbordák - László Péter.

Párizsi Magyar Intézet
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok