2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Diktatúra és a pszichoanalízis

2008. november 13.
Göncz Kinga nyitja meg azt a kétnapos, a diktatúra és a pszichoanalízis viszonyáról szóló konferenciát, amely pénteken kezdődik a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban (CHB) - a magyar külügyminiszter eredeti képzettsége szerint pszichiáter. A Pszichoanalízis a vasfüggöny mögött című tanácskozást a Collegium Hungaricum és a Német Pszichoanalitikus Egyesület közösen rendezi.
Az esemény egy olyan konferenciasorozat első része, amelynek keretében kétévente rendeznek majd tanácskozást, és minden esetben Berlin és Budapest viszonylatában vizsgálják a pszichoanalízis történetét és kapcsolódási pontjait. A két város szoros kapcsolatát a harmincas évek hitleri diktatúrája törte ketté. A pszichoanalízis története ezután egymástól függetlenül, párhuzamosan alakult Magyarországon és a kettészakadt Németország mindkét felében.

Az idén a pszichoanalitikus szakma elismert személyiségei, illetve a pszichoanalízis kulturális és politikai összefüggéseivel foglalkozó szakemberek az 1945 utáni magyarországi és a keletnémet diktatúrák és a pszichoanalízis kölcsönhatásait vizsgálják. Az előadók között olyan neves szakemberek vannak, mint Erős Ferenc, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese, Haynal André, Genfben élő magyar pszichoanalitikus és Franziska Henningsen, a Német Pszichoanalitikus Egyesület vezető munkatársa. A szombati zárószót a Németországban is elismert és nagyra becsült Nádas Péter író tartja.

A pszichoanalízis, amelynek kidolgozása Sigmund Freud nevéhez fűződik, nemcsak a pszichiátria egyik alapterülete, hanem a XX. század eleje óta a kultúra és a művészet kutatásának egyik meghatározó módszere is, amely a tudományra és a politikára vonatkozólag is érdekes következtetésekre ad lehetőséget.

A Collegium Hungaricum szakértői elmondták: a Német Pszichoanalitikus Társasággal közös konferencia ráirányítja arra a figyelmet, hogy a diktatúrában a pszichoanalízis - mivel a politikára is vonatkoztatható - maga is politikává vált.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok