2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egynapos fesztivállal ünnepelték vasárnap a kultúrák közötti különbözőséget Londonban

2008. szeptember 8.
A kultúrák közötti párbeszéd európai évének keretében rendezett eseményen kerekasztal beszélgetést tartottak, melyen Dr. Takács Ildikó Katalin, a LMKK igazgatója is részt vett. A Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője a beszélgetés során kiemelte: fontosnak tartja, hogy a központ által kezdeményezett európai és brit partnerekkel történő együttműködések révén a magyar művészek bekerüljenek a globális kulturális piac vérkeringésébe.
A vasárnapi egynapos fesztivál, része annak a Love Difference elnevezésű rendezvénysorozatnak, melyet a European Alternatives csoport az Európai Bizottság Nagy-Britanniai Képviseletének támogatásával szervezett. A szeptemberben három helyszínen (London, Northampton, Bristol) megrendezett programsorozat legfontosabb célja a közép- és kelet-európai bevándorlók kultúrájának megismertetése a britekkel. Ahogy az egyik főszervező, Niccolo Milanese (a European Alternatives egyik alapítója) megjegyezte: " A Nagy-Britanniába érkező kelet-európai bevándorlók helyzete gyakran politikai és társadalmi viták témája, azonban ritkán esik szó az említett országok kultúrájáról. Mi a rendezvényeinkkel ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni."

A londoni program az Egyenlőségek és különbözőségek Európában címmel rendezett kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, melyen részt vett Hegedűs István szociológus, a Magyarországi Európa Társaság elnöke. Takács Ildikó a délutáni Ki mondta, hogy Kelet-Európa? elnevezésű kulturális kerekasztal-beszélgetés meghívottjaként szerepelt, Anne-Tryc Bromley-val a Londoni Lengyel Intézet igazgató helyettesével. Az LMKK igazgatója a beszélgetés során hangsúlyozta az európai országok együttműködésének fontosságát a kultúra területén is, modellértékű példaként említve a hamarosan kezdődő DanceEUnion kortárs táncfesztivált, mely 23 ország, az Európai Bizottság és a Southbank Centre közös munkája eredményeként született.

A Love Difference rendezvénysorozat újabb helyszínén Northamptonban, szeptember 20-án Kurtág Judit videó művészt és Szirtes György költő-műfordítót láthatják és hallhatják az érdeklődők.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok