2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ertugrul Günay: a világbékét is szolgálja a 2010-es EKF-program

2008. július 4.
A világbéke ügyét is szolgálja az Essen, Isztambul és Pécs részvételével tervezett 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program - jelentette ki Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter a baranyai megyeszékhelyen pénteken.
Amíg a világ arról beszél, hogy civilizációk csapnak össze, három teljesen különböző kultúrájú város bizonyítani fogja: képes az összefogásra - hangsúlyozta Ertugrul Günay sajtótájékoztatón.

Utalt rá: Essen iparváros, Pécs a Balkán kapuja, Isztambul régi kulturális központ, de céljuk most közös, az, hogy ismertté váljanak egymás és a világ számára.

Hangsúlyozta: Törökország olyannyira fontosnak tartja az EKF-program eredményes megvalósítását, hogy törvényt alkotott róla, partnereivel pedig nemcsak 2010-ig, hanem azt követően is szoros kapcsolatot kíván ápolni, lehetőséget biztosítva a különböző kultúrák bemutatkozására. Azt mondta, ennek egyik jele az is, hogy a törökországi Izmitben múzeum nyílik Thököly Imre emlékére, egy új, Osmanye-ban épülő kulturális központjuk pedig Bartók Béla nevét veszi fel.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter arról szólt: először fordul elő, hogy a címet az Európai Unióhoz régen, újonnan és a jövőben csatlakozó ország városai kapták. Megítélése szerint Essen, Isztambul és Pécs "jó trió lehet", megvan ugyanis az együttműködési szándékuk a program sikeréhez.

Hozzátette, ezért a három város és országaik képviselői a jövőben többször találkoznak majd, hogy megvitassák a programmal kapcsolatos kérdéseket, ehhez Magyarország partnerséget, barátságot és együttműködést ajánl.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere beszámolt arról, hogy a baranyai megyeszékhely önkormányzata 300 millió forintot különített el a város török kori emlékeinek, köztük két dzsámi és egy fürdő rekonstrukciójára.

Mészáros András, az EKF főigazgatója azt jegyezte meg, hogy Törökország és Magyarország kulturális értékei is piacképesek, ezért reményét fejezte ki, mindkét város lehetőséget kap a másikban való bemutatkozásra.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok