2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EUNIC klubot indított a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet

2008. február 12.
Az Európai Kulturális Intézetek Egyesületének brüsszeli szervezete az EUNIC Brüsszel 2007 elején alakult meg. Az egyesület célja az uniós fővárosban működő európai kulturális intézetek közös érdekképviselete.
Az intézetek közötti együttműködésen kívül az egyesület feladatának tartja a művészetre és a kultúrára irányuló figyelem erősítését Európában. Az EUNIC EUROPE - European National Institutes of Culture - hálózat célja, hogy a tagállamok kulturális intézeteinek uniós befolyását erősítse, az interkulturális dialógus, a kultúra és migráció, illetve a többnyelvűség által.

Ez lesz a fő irányvonala a jövőben rendszerességgel szervezett Eunic Clubnak is. Az ötlet gazdája Petőcz György, a BMKI igazgatója, aki jelenleg a szervezet alelnöki, majd 2008 szeptemberétől az Eunic elnöki tisztségét tölti majd be.

Az első ilyen klubjellegű rendezvényre február 11-én került sor a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. Az este vendége volt Florence Hartmann, aki Carla del Ponte főügyész hivatalos szóvivőjeként dolgozott a volt Jugoszláviával foglalkozó hágai nemzetközi büntetőjogi törvényszéken, s egyben a Béke és Bűnhődés című, nemrég megjelent könyv szerzője. A könyv belső információkon alapuló döbbenetes beszámoló a hágai törvényszék munkájáról, belső konfliktusairól, a nagyhatalmak sajátos érdekeiről, ellentéteiről és megalkuvásairól. Vagyis mindarról, ami miatt a boszniai vérengzések számos felelőse, köztük Karadzsics és Mladics mindmáig elkerülhették a felelősségrevonást. Márpedig a bűnök tisztázása és a felelősök megnevezése és büntetése nélkül Hartmann szerint sehol, így Boszniában sem lehet tartós béke. A beszélgetést Alain Franco újságíró, a Le Soir, a Radio Suisse, és a Le Point tudósítója vezette.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok