2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

EUNIC találkozó a Londoni Magyar Kulturális Központban

2008. július 14.
Július 10-én a Londoni Magyar Kulturális Központ adott otthont annak a megbeszélésnek, melyen a londoni székhelyű európai kulturális központok vezetői találkoztak. Az európai kulturális intézetek hálózatának londoni tagszervezeti ülését Takács Ildikó, az LMKK igazgatója nyitotta meg.
Az EUNIC megbeszélés fő témái a francia elnökség, az interkulturális párbeszéd éve és az Alter Ego projekt voltak. Az ülésen Gabriela Massaci, a londoni Román Kulturális Intézet igazgatója elnökölt. A találkozón részt vett többek között Dr. Roland Goll, a londoni Goethe Intézet igazgatója, Laurence Auer, a Francia Intézet igazgatója, illetve Jeremy O'Sullivan, az Európai Bizottság londoni képviseletének kultúrbiztosa.

A megbeszélésen Laurence Auer ismertette a jelenlevőkkel a francia elnökség kulturális programokkal kapcsolatos tervezetét, amely valamennyi európai ország számára kiváló lehetőséget kínál kultúrája bemutatására.

Szóba került még a szeptemberben DancEUnion néven, a londoni Southbank Centre-ben megrendezésre kerülő Európai Táncfesztivál is, melyen az érdeklődők betekintést nyerhetnek szinte valamennyi EUNIC tagország kortárs táncművészetébe. A szeptember 19. és 23. közötti nagyszabású rendezvényen Gergye Krisztián képviseli hazánkat.

Az EUNIC által szervezett dokumentumfilmeket bemutató fesztiválról is szó esett az ülésen. A tavalyi Voyages elnevezésű háromnapos sikeres program folytatásaként megrendezésre kerülő fesztivál idei fő témája a művészet lesz.

EUNIC, EUNIC London
Tizenkét angliai kulturális intézet vezetője 2007 szeptemberében alakította az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézetének (EUNIC) londoni tagszervezetét. A LMKK a francia, spanyol, olasz, finn, román, cseh, lengyel, görög, osztrák kulturális intézetek, illetve a Goethe Intézet mellett tagja annak a nemzetközi hálózatnak, amely a különböző európai kultúrák népszerűsítését tűzte ki célul a szigetországban.

A nemzetközi kulturális diplomáciában kulcsszerepet játszó EUNIC hálózatszerűen építkezik. Célja, hogy ahol lehetséges, kialakítsa nemzeti tagszervezetét az adott országban működő Európai Uniós országok kulturális intézeteinek összefogásával, illetve, hogy erősítse a nemzetek közötti kulturális párbeszédet a közösen létrehozott művészeti és egyéb programokon keresztül. A hálózat emellett támogatja olyan EU tagországok bemutatkozását egy adott államban, amelyeknek nincs helyi kulturális intézetük.

A londoni tagszervezethez, amely szorosan együttműködik az angliai Európai Uniós intézményekkel, minden olyan ország helyi kulturális intézete csatlakozhat, amely ország tagja az Európai Uniónak. A EUNIC-ban eddig Európa-szerte összesen huszonöt EU tagország vesz részt, a legnagyobb hálózat Belgiumban működik.

A tagországok képviselői és a helyi kulturális intézetek vezetői négyhavonta legalább egyszer tanácskoznak, és évente választanak elnököt maguk közül. Az első évben a Román Kulturális Központ igazgatója, Gabriela Massaci tölti be ezt a posztot, Dr Roland Goll, a londoni Goethe Intézet, valamint Dr Johannes Wimmer, az Osztrák Kulturális Központ vezetőinek alelnökletével. A EUNIC londoni tagszervezetének évente legalább egy közös kulturális projektet meg kell valósítania Nagy-Britanniában.

Bővebben az EUNIC-ről: www.eunic-europe.eu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok