2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európai Iskolák Spanyol Nyelvű Színjátszó Fesztiválja Budapesten

2008. április 3.
A Fesztiválon magyarországi, romániai, bolgár, lengyel, orosz, cseh és szlovák gimnáziumokban működő spanyol két tanítási nyelvű képzésben tanuló, valamint Spanyolországból érkező, 16 színjátszó csoport vesz részt, összesen nyolc országból 128 diák és 32 kisérőtanár.
Az Európai Iskolák Spanyol Nyelvű Színjátszó Fesztiválja egy olyan kezdeményezés, mely azt bizonyította, hogy a kéttannyelvű gimnáziumokban és tagozatokon nagyon magas nyelvi szintet érnek el a tanulók. 1994-ben Prágában indították el, és ez a város volt az első Fesztivál színhelye is. Évente más-más város ad otthont az egyhetes találkozónak. Ez a harmadik alkalom, hogy Magyarországon kerül megrendezésre.

A fesztivál főbb célkitűzései: a spanyol nyelvű kultúra megismertetése a fesztivált befogadó országban; a közép-kelet európai országok és Oroszország fiataljai között baráti kapcsolatok kialakítása és megerősítése a spanyol, mint közös nyelven keresztül. A fesztiválon két középiskola színjátszó csoportja képviseli Spanyolországot.

A fesztivál segítségével megerősítésre kerülnek a kéttanyelvű képzésekben megvalósuló interkulturális képzés célkitűzései, a színház előmozdítja a diákok közötti szorosabb kapcsolatot, és segíti olyan átfogó és rugalmas szociokulturális készségek és képességek fejlesztését, melyek a kulturális értékek felértékelődésének következményei és a kollektív gondolkodás sajátossága. Ugyanakkor a fesztivál a diákoknak a hispán kulturális örökség teljes gazdagságának és diverzitásának alapos megismerésére, és annak pozitív értékelésére ad lehetőséget.

Április 7. és 11. között a KMO - Kispesti Művelődési Otthonban (XIX. Kerület, Teleki u. 50. ) mutatják be a színdarabokat, a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium szomszédságában, amely intézmény egyben a házigazda is, mivel a különböző országokból érkező diákokat a gimnázium tanulói látják vendégül.

A Fesztivált Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára, Aurelio Pérez Giralda, a spanyol Oktatási és Tudományügyi Minisztériuma szakállamtitkára és Rafael Valle, Spanyolországi magyarországi nagykövete nyitja meg vasárnap a Budai Vigadóban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok