2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Évnyitó magyar orgonakoncert Szófiában

2008. január 3.
Hagyományosan magyar koncerttel kezdődik az újév Szófia modern, Bulgária nevű hangversenytermében vasárnap este, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében - mondta el az MTI-nek Arató György, az intézet igazgatója.
Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs, aki dudán, furulyán és szaxofonon játszik, Johann Sebastian Bach-műveket szólaltat meg, illetve fölcsendülnek moldvai, gyimesi népdalok és régi magyar táncok zenéi.
 
Fassang László Liszt- és Príma-díjas művész a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-ban végzett. Egy évet töltött Japánban, majd 2002-ben Kanadában elnyerte a Calgary versenyen az improvizáció aranymedálját. 2004-ben a chartres-i nemzetközi orgonaversenyen kiérdemelte a nagydíjat és a közönségdíjat is. Lemezei jelentek meg Franciaországban és Japánban.
 
Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A Kárpát-medence zenei folklórjának tanulmányozása nyomán alakultak ki saját kompozíciói. 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 1990 és 2000 között több zenekarban is játszott, mint például a Kündü, a Békés Banda, a Vasmalom vagy a Dél-alföldi Szaxofon Együttes.
 
Fassang László és Szokolay Dongó Balázs Szófia, egyben Bulgária legnagyobb - 1300 embert befogadó - és legmodernebb koncerttermében zenél vasárnap.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok