2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ferenczi György és a Rackajam magával ragadó koncertje Londonban

2008. június 23.
Lelkes közönség előtt adott sikeres koncertet Ferenczi György és a Rackajam Londonban, a Zene Ünnepén. A londoni Magyar Kulturális Központ által támogatott eseményen a változékony időjárás ellenére szép számmal jelentek meg érdeklődők.
A londoni Építészeti Fesztivál és Zene Ünnepe rendezvény alkalmából június 21-én lezárták London egyik legforgalmasabb útját, ahol a látogatók különböző országból érkezett előadók koncertjeit élvezhettek. Mintegy 150 előadó lépett fel négy helyszínen; Magyarországot Ferenczi György és a Rackajam képviselte.

A párizsi magyar intézet kezdeményezésére, a berlini, a brüsszeli és a pozsonyi magyar intézettel együtt a londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) az év elején hirdette meg azt a versenyt amelyen 85 londoni jelentkező közül - szoros versenyben - Ferenczi György és a Rackajam együttest választotta ki az LMKK a Zene Ünnepén történő szereplésre.

Ferenczi György immár 15 éve szenvedélyesen zenél, új együttesével, a Rackajam-mel egy egyedülálló zenei élményt nyújtanak. Zenéjükben ötvözik a magyar népzenei hagyományokat modern funk, soul és blues dallamokkal.

Szombati koncertjuk izelitőt adott egyedülálló stílusú zenéjükből a londoni közönségnek.


Ferenczi György és a Rackajam

Ferenczi György 1991-ben alapította meg zenekarát Herfli Davidson néven, amelynek zenéje a blues, a soul és funky gyökereiből táplálkozott. Ferenczi virtuozitása a különböző hangszereken, zenei nyitottsága, továbbá sajátos humora meghatározó. A Herfli Davidson együttes a Zeneakadémián tartott koncertjéért eMeRTon-díjban részesült. Az együttesben az évek során számtalan zenész megfordult. Egy korábbi fesztiválon Gyuri és csapata egy Neo-Matyó Show-val lépett fel. Ennek a műsornak továbbfejlesztéséből személyi cserék után alakult ki a Rackajam együttes, amelynek zenei világa egyedülálló. A Rackajam együttes jelenlegi négy tagja 2005-től dolgozik együtt Ferenczi Györggyel. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove.

Ferenczi György és a Rackajam

A zenekar életében nagyon fontos állomás a Hangzó Helikon sorozatban, 2006-ban megjelent Ferenczi - Petőfi album. Ez a kiadvány 2007-ben aranylemez lett. A Petőfi lemez anyagát számtalan előadáson játszották, többek között 2008. január 22-én a Művészetek Palotájában, neves vendégművészek közreműködésével.

Rendszeresen turnéznak Németországban, és többször felléptek külföldi fesztiválokon, többek között Finnországban, Lengyelországban és Csehországban.


Ferenczi György és a Rackajam


Exhibition Road - Music Day

Az Exhibition Road egy olyan kulturális szerveződés, amely 15 brit, illetve nemzetközi kulturális szervezet közösen hozott létre. Célja a kreativitás, és közösségi tudat inspirálása, a hagyományok megőrzése mellett Nyugat-London pezsgő kerületeiben. A Zene Ünnepe ezen kulturális szerveződés által támogatott, a Londoni Építészeti Fesztiválhoz kapcsolódó egy napos rendezvény, amely során a látogatók különböző helyszineket és dallamokat fedezhetnek fel - az eseményen mintegy 150 zenei előadó lépett négy helyszínen. A fellépők a világ minden tájáról érkeztek.

A koncertek mellett az érdeklődők építészeti installációkat, tánc performanszokat, képzőművészeti kiállításokat és kreatív workshopokat élvezhettek a hétvégén. Az egész napos rendezvényen mindenki talált ízlésének, érdeklődésének megfelelő előadást. Az Exhibition Road - Music Day szinte valamennyi zenei műfajban felvonultatott képviselőket: klasszikus zenei koncertek mellett, dzsessz, fuziós, illetve népzenei koncerteket hallhattak a látogatók.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok