2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fluxus East kiállítás Tallinnban

2008. szeptember 3.
A közép-kelet-európai Fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású kiállítás nyílik szeptember 4-én Tallinnban. A KUMU (Észt Képzőművészeti Múzeum) a vándorkiállítás utolsó állomása, az összeállítás először 2007 szeptemberében Berlinben mutatkozott be, a német fővárost pedig további helyszínek követték. Tallinnba Budapestről érkezik az anyag. A kiállítás kurátora Petra Stegmann, a múzeum szakmai partnere a Tallinni Magyar Intézet.
A kiállítás célja, hogy a nyugati és a keleti országokban élő művészek különféle megközelítéseit elemezze a Fluxus hálózatán belül, valamint dokumentálja azokat az intenzív, országhatárokon átnyúló kelet-nyugati kapcsolatokat, amelyek amerikai, nyugat-európai és ázsiai művészek, valamint közép-kelet európai kollégáik között 1962-t követően 1989-ig jöttek létre. A kiállítás számos olyan műalkotást is bemutat, amelyeket a fluxus inspirált.
A kiállítás során fakszimilékkel, dokumentumokkal, levelekkel, kiadványokkal és különböző objektekkel találkozhatunk, amelyek között számos darab az Artpool archívumából származik, így pl.: a Galántai György által 2000-ben rekonstruált és továbbfejlesztett fluxus ping-pong asztal és ütők, amely a Fluxus East kiállítás valószínüleg legnagyobb közönségérdeklődésre számot tartó egyik műve. A legnagyobb szakmai érdeklődés feltehetően Robert Filliou és Joachim Pfeufer 1976-os Poipoidrom installációját övezi.
A résztvevő művészek többek között: Altorjay Gábor, Eric Andersen, Azorro, Galántai György, Hajas Tibor, Geoffrey Hendricks, Dick Higgins, Tadeusz Kantor, Danius Kesminas, Milan Knízák, Július Koller, Jaroslaw Kozlowski, Vytautas Landsbergis, George Maciunas, Jonas Mekas, Larry Miller, Ben Patterson, Robert Rehfeldt, Mieko Shiomi, Slave Pianos, St. Auby Tamás, Tót Endre és sokan mások. A rendezvény Tót Endre utcai akciójával kezdődik szeptember 3-án. A kiállítás november 23-ig látogatható.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok