2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gazdag kínálatú roma fesztivált rendez a bécsi Collegium Hungaricum

2008. szeptember 11.
Most megmutatjuk! címmel rendkívül széles kínálatú és magas színvonalúnak ígérkező roma művészeti fesztivált szervezett a bécsi Collegium Hungaricum. A rendezvénysorozat szeptember 17-én kezdődik és október közepéig tart.
Fónagy Zoltán, a kulturális intézet igazgatója az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy az elnevezés tulajdonképpen árulkodik magáról a célkitűzésről is: egy olyan kortárs roma művészeti fesztivált kívántak tető alá hozni, amely nem a szociális problémákat vagy az etnikai feszültségeket állítja középpontba, nem is a néprajzi megközelítésre helyezi a hangsúlyt, hanem a programok, a fellépők és a kiállítók kiválasztásánál a szempont kizárólag a művészi minőség volt. Kettős "rendezőelv" érvényesült, egyfelől az, hogy a művészek roma származásúak legyenek, és vállalják is identitásukat, másfelől pedig az, hogy műfajukban professzionális szinten alkossanak. Mint utalt rá, az utóbbi évtizedekben - a hagyományosnak tekinthető zene mellett - a képzőművészetben is kiformálódott egy részben akadémiai végzettségű, részben autodidakta roma alkotóréteg, amelynek művészete már nem a "naiv" kategóriába tartozik. A filmes programban is olyan alkotások kerülnek majd vetítésre, amelyeknél a válogatás szempontja ugyancsak az volt, hogy ne pusztán a romákról szóljanak cigány szereplőkkel, hanem az alkotóik is azok legyenek (Nyócker, Rap, Revü, Rómeó, Boldog új élet, Szőke Kóla).

Az egy hónapig tartó fesztivál keretében három kiállítás nyílik. A Collegium Hungaricum Galériájában berendezett festészeti tárlaton Oláh Jolán, Oláh Mara, Bada Márta, Orsós Teréz és Kállai Henrik művei lesznek láthatók. A Kisteremben roma fotósoknak - M. Horváth Juditnak, Molnár István Gábornak, Vári Zsoltnak és Nyári Gyulának - a magyarországi romák mindennapi életét tárgyilagosan, az etnográfiai kuriózum keresésének és az idealizálásnak szándéka nélkül felvillantó képeit állítják majd ki. A Teraszon Kállai András szobrait tekinthetik meg a látogatók.

Fónagy Zoltán utalt rá, hogy ezeknek a művészeknek túlnyomó része szerepelt a Velencei Biennálé roma pavilonjában is.

A másik hangsúly természetesen a zenéé - emelte ki. A magyar kulturális intézet kezdeményezésével-támogatásával a világzene legrangosabb bécsi pódiumán, a Sargfabrik klubban bérletsorozat indul szeptember 18-án, amelynek keretében négy roma koncertre kerül sor. A nyitó előadást a Parno Graszt tartja, aztán fellép majd Palya Bea, a Nomada, majd - januárra átnyúlóan - az Etnorom együttes. "Az állandó programjainknak is roma szereplői lesznek. Így például a Pilwax Jazzklubban, ahol havi rendszerességgel vannak koncertek, ezúttal Oláh Kálmán fog vendégszerepelni a szextettjével. A táncházunkban is egy roma népzenét játszó együttes, a Fláre Beás lép majd föl " - sorolta az igazgató.

Lesz egy tudományos kísérőrendezvénye is a fesztiválnak. Október 10-én Forró témák a romakutatásban című fórumon magyar és osztrák szociológusok, oktatáskutatók és művészettörténészek vesznek részt.

Visszatérve a nagyszabású rendezvénysorozat alapkoncepciójához, Fónagy Zoltán kifejtette: "Anélkül, hogy elhallgatnánk vagy tagadnánk azt a tényt, hogy romának, roma értelmiséginek vagy művésznek lenni, romaként azzá válni valószínűleg sokkal keservesebb, mi most mégis a minőséget, a roma alkotók professzionalizmusát kívántuk előtérbe helyezni. Ha úgy tetszik, akkor ez most a roma büszkeség fesztiválja".

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok