2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gergye Krisztián meghódította Londont

2008. szeptember 22.
A mai magyar kortárs tánc egyik legjelesebb képviselője - az LMKK meghívására - London neves művészeti centrumában, a Southbank Centre-ben lépett fel szombat este. Gergye Krisztán Egon Schiele festményei által ihletett koreográfiáját vastapssal fogadta a szakmabeliekből és érdeklődőkből álló közönség.
Szeptember 19. és 21. között, az év egyik legizgalmasabb, új keletű kortárs tánc eseményének, a DancEUnion - Európai Kortárs Táncfesztiválnak a szervezésében a Londoni Magyar Kulturális Központ is részt vett. A Southbank Centre-ben rendezett fesztiválon Magyarországot Gergye Krisztián képviselte, aki óriási sikerrel mutatkozott be a brit közönség előtt. A fiatal táncos-koreográfus jávai ihletésű táncával kápráztatta el a nézőket.

Fotó: Dusa GáborGergye Krisztián kortárs táncszólója két, egymástól távol álló világ kapcsolatát definiálja újra. Betekintést nyújt a művész intim belső világába, elkalauzolva nézőit az intenzív személyes jelenlét és a kecses mozdulatok között. A koreográfia a jávai táncművészet jellegzetes nyelvezetét használva Egon Schiele festészetét idézi meg eredeti, kortárs szemléletű interpretációban.

A koreográfus így vall az előadásról: "Schiele képei számomra önfelismerések. Mint ferde tükrök, saját belső éneim titkos analógiái. Magamban keresve Schiele portréit alkotom meg önarcképemet. Mozdulatlan lények. Táncolnak. Merev, görcsös, csontos vágyak és gesztusok. Őszinteségük nem vád, nem támadás. Csak felismerés és önvállalás."

A vasárnapi kortárs kerekasztal-beszélgetésen az is kiderült, hogy nem csak a nézők, de a szakmabeliek kedvence is Gergye Krisztián volt. A megbeszélés legfontosabb témái a mai európai kortárs tánc helyzete és annak nemzetközisége voltak.

Takács Ildikó Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója kifejtette: az olyan kezdeményezések, mint a DancEUnion kortárs táncfesztivál, mely 23 ország, az Európai Bizottság brit képviseletének és a Southbank Centre közös munkája eredményeként született, hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar művészek számára is. Gergye Krisztián sikere több szempontból is jelentőséggel bír, hiszen saját lehetőségeinek kiszélesítése mellett a figyelmet Magyarország felé fordítja. "Reméljük, hogy Gergye Krisztián jó szereplése elősegíti a kortárs magyar tánc nemzetközi porondra kerülését és felkelti az érdeklődést olyan hiánypótló, magyar kezdeményezések iránt, mint például a novemberben megrendezésre kerülő DunaPart showcase, amely a mai magyar színház- és táncművészetből ad ízelítőt a szakembereknek" mondta az LMKK igazgatója.

Gergye Krisztián - rendező, koreográfus, kortárs táncos, színész
2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, és saját társulata tagjaival (Gergye Krisztián Társulata). 1999 óta Ágens kortárs operaénekesnő állandó alkotótársa. 1999-2002-ig táncosként szoros együttműködés fűzte Csabai Attila KompMánia nevű együtteséhez, majd 2002-2004-ig a Frenák Pál Társulathoz. 2006-tól a Közép-Európa Táncszínházzal közösen hozza létre produkciói egy részét. 2007/08-as évadban a Bárka Színház társulatának tagja, ahol koreografál és színészként is közreműködik előadásokban.
A Londonban bemutatott E.SCH EROTO című szóló tánccal 2002-ben elnyerte a VII. Alternatív Színházi Szemle Legjobb Táncosa díját. Pár nappal Londonban érkezése előtt ismét díjat nyert az immár XIV. Alternatív Színházi Szemlén.
Gergye Krisztián 2008 szeptemberétől a Nemzeti Színház tagja. Az évad során az Alföldi Róbert rendezésében színre kerülő Oresztész és János Vitéz című előadásokhoz készít majd koreográfiát, illetve tavasszal szerepel majd Botho Strauss: A park című darabjában. Gergye Krisztián 2008-ban, a Tánc Világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége által adományozott, az Évad legjobb alkotója díjat vehette át.

DancEUnion
A Southbank Centre az EUNIC londoni tagszervezetével és az Európai Bizottság Brit képviseletével együttműködésben 23 ország táncművészének, illetve társulatának adott lehetőséget londoni bemutatkozásra a három napon át tartó fesztiválon.
A kultúrák közötti párbeszéd évének keretében szervezett rendezvény célja, hogy az európai tehetségeket egy sokszínű program keretében mutassa be a brit közönségnek.
A rendezvény részeként kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a táncosok és szakmabeliek részvételével. A megbeszélésen részt vett többek között Donald Hutera, Nagy-Britannia egyik legjelentősebb tánc kritikusa.

(Fotó: Dusa Gábor)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok