2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Göncz Kinga: az évfordulók jó lehetőséget jelentenek a magyar kultúra külföldi bemutatkozására

2008. július 7.
A magyar kultúra számára az 1956-os évforduló jó bemutatkozási lehetőség volt külföldön, és a vasfüggöny lebontásának jövőre esedékes évfordulója, valamint a 2011-re tervezett Liszt-év is hasonló sikereket ígér - vélekedett Göncz Kinga külügyminiszter a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves értekezletén, hétfőn Budapesten.
A miniszter elmondta: Magyarország számára a kultúra révén történő bemutatkozás a legnagyobb lehetőség, ezt azonban egyre tudatosabban kell tenni.

Megjegyezte: az MTV-székház ostroma óta az országkép negatív színezetet is kapott, a magyar szélsőjobb azóta is rendszeresen szerepel mértékadó külföldi lapokban és csatornákon, a pozitív színezet megtartásának záloga a kultúra bemutatása.

Mint említette, az irodalom terén Márai Sándor, Konrád György és Szabó Magda, a filmművészet kapcsán Mundruczó Kornél, a zene világából pedig Schiff András és a Budapesti Fesztiválzenekar jelenti a nemzetközi siker példáját.

A kínai magyar kulturális évad kiemelkedő sikere kapcsán a jövőre esedékes New York-i magyar évad jelentőségét, a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel évfordulóját és a pécsi Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozatot említette.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a kulturális szakdiplomaták beszámolói kapcsán elmondta: sokan az egységes, közvetítenivaló országképet hiányolják. Úgy vélte, hogy Magyarország a 30-40 évvel ezelőtti egzotikumát már elveszítette, még azonban nem "trendi".

A sikeres kulturális szakdiplomaták módszereiről szólva elmondta: a tel-avivi szakember a véleményformáló közösségi terekbe "nyomult be", a párizsi intézet az új honlap létrehozásával a látogatószám ugrásszerű növekedését érte el, a berlini Collegium Hungaricum pedig az új épület adottságait használja ki maximálisan.

Az évadok jelentősége kapcsán a hosszú távú, folyamatos hatás fontosságát hangsúlyozta, és a közelgő Haydn-év, Liszt-év és Radnóti-év említésével kívánt ötletet adni a szakdiplomaták tervezendő programjaihoz.

Hankiss Elemér szociológus a Találjuk ki, hogy hogyan találjuk ki című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország 1995 óta számos tekintetben szinte eltűnt a világtérképről, így a legfontosabb feladat a politikai, társadalmi és kulturális önmeghatározás lenne.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok