2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István moszkvai tárgyalásai - oktatási és kulturális együttműködések megújítása

2008. február 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kétnapos (február 27-28.) hivatalos látogatást tett Moszkvában, ahol tárgyalt Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszterrel, valamint Alekszandr Szokolov kulturális és tömegkommunikációs miniszterrel.
A két ország közötti oktatási és kulturális együttműködésekről szóló egyeztetésekre az orosz elnökválasztás előtt három nappal került sor - közvetlenül Dmitrij Medvegyev kormányfő-helyettes magyarországi látogatása után, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök moszkvai tárgyalásai előestéjén.

Moszkvában Andrej Furszenko, Alekszandr Szokolov és Hiller István tárgyalásaikon egybehangzóan támogatták a Magyar-Orosz Kulturális, Tudományos és Oktatási Kormányközi Bizottság megalakítását. A testület állandó koordinációs, javaslattevő, egyeztető és döntés-előkészítő fórumként gyakorlati lehetőséget ad a kapcsolattartásra, szakmai helyzetelemzésre, végrehajtási tervek kidolgozására. (A bizottság létrehozása először 2007. december 7-én, a budapesti magyar-orosz kormányközi konzultáción fogalmazódott meg. Ilyen jellegű közös testület eddig csak gazdasági téren működött.)

A közös szándékok szerint az új testület már 2008 második felében aktívan részt vesz az oktatási minisztériumok közötti új együttműködési megállapodás előkészítésében. E megállapodás 2009. január 1-jén lép életbe, s a két ország megváltozott feltételeihez igazodó korszerű elveken alapul. (A jelenlegi együttműködési jegyzőkönyv év végéig van érvényben.)

Oktatási együttműködés
Hiller István a magyar-orosz államközi ösztöndíj-rendszer megújításáról is tárgyalt Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszterrel. A magyar tárcavezető kezdeményezte: a korábbi - részképzésre vagy 4-6 hetes tanfolyamokra korlátozódó - ösztöndíjak helyett a hosszú távú ösztöndíjakat részesítsék előnyben. Ennek célja egyrészt a "Master"-fokozat megszerzése, másrészt a különböző szakterületeken egymás országaiban folytatandó, huzamos ideig tartó képzés. Az új modell révén - a már Oroszországban is beindult Bologna-folyamat keretein belül - lehetővé válik a két ország képzési rendszerében meglévő kompatibilitás kihasználása, és a diplomák kölcsönös elismerése. Az orosz és magyar miniszter egyetértett abban is, hogy az államközi ösztöndíjak a paritás elve alapján fognak működni, s továbbra is az egyetemek autonóm joga lesz, hogy közöttük válasszanak.

Andrej Furszenko és Hiller István az orosz nyelv magyarországi oktatásának elősegítéséről is egyeztetett, amely a dinamikusan bővülő magyar-orosz kapcsolatrendszer továbbfejlődésének elsődleges feltétele, s az üzleti világ sürgető gyakorlati igénye. A magyar tárcavezető tájékoztatta orosz kollégáját, hogy a magyarországi orosz nyelvoktatás átfogó reformjának módszertani koordinálásával az ELTE Ruszisztikai Intézetet bízta meg, orosz oldalról pedig a Ruszkij Mir alapítvány partnerségére számítanak.

Kulturális együttműködés
Alekszandr Szokolov és Hiller István találkozóján különösen nagy hangsúlyt kapott a magyar irodalom oroszországi megjelentetésének és terjesztésének további támogatása, a magyar kortárs művészet bemutatásának kiterjesztése, nagykiállítások cseréje, valamint a zenei felsőoktatási intézmények közötti közvetlen együttműködés ösztönzése. Erre kiváló alkalmat ad a Liszt Ferenc Zeneakadémia közelgő százéves jubileuma, illetve a moszkvai és pétervári konzervatóriumok alapításának 150 éves évfordulója.

A két miniszter megkülönböztetett figyelemmel kezelte a finnugor népekkel való kapcsolattartás formáinak továbbfejlesztését, aminek külön aktualitást ad, hogy 2008. június végén Hanti-Manszijszkban rendezik meg az V. Finnugor Világkongresszust. Erre az eseményre Szokolov miniszter meghívta Hiller Istvánt, aki örömmel elfogadta az invitálást.

Az orosz kulturális miniszterrel folytatott megbeszélésen Hiller István kiemelte: a magyar-orosz kulturális kapcsolatokban a minőségi áttörést a 2004/2005. évi oroszországi magyar kulturális évad indította el. Mint mondta, továbbra is hangsúlyos szerepet szán a Moszkvai Magyar Kulturális Központnak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok