2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István nyitotta meg a skóciai magyar H'Art Fesztivált

2008. október 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter háromnapos skóciai látogatása alatt találkozott Linda Fabianival, a skót kormány kultúráért, külügyekért és az uniós ügyekért felelős csúcsminiszterével.

Tárgyalásukon szó esett - többek között - a két nemzet szorosabb kulturális együttműködéséről. Linda Fabiani miniszter asszony elmondta: a két legnagyobb skót város, Edinburgh és Glasgow sokat fejlődött az elmúlt néhány évtized alatt, ami a kulturális programoknak is köszönhető. Edinburgh a világhírű fesztivál megrendezéséből, Glasgow pedig az 1990-es Európa Kulturális Fővárosa címből profitált sokat.

A két miniszter egyeztetésén elhangzott az is: Magyarországon és Skóciában is nagyra tartják a nemzeti tradíciókat, hagyományokat, de ezzel együtt támogatják és ösztönzik az innovatív, kreatív kezdeményezéseket is. Skóciában évek óta sikeresen alkalmazzák az üzleti és kulturális szférát összekapcsoló "arts&business" finanszírozási módszert. Hiller István és Linda Fabiani megegyeztek abban, hogy Magyarország fiatal szakembereket küld Skóciába az "arts&business" modell tanulmányozására.

A magyar tárcavezető a tanácskozás végén hivatalosan meghívta a skót miniszter asszonyt Magyarországra.

Hiller István találkozott John Grahammel, a Skót Történelmi Társaság (Historic Scotland) elnökével is, akivel a skót, illetve magyar műemlékvédelem legfontosabb kérdéseit vitatták meg. Joanna Bakerrel, a világhírű Edinburgh Fesztivál ügyvezető igazgatójával folytatott beszélgetésen pedig Magyarországnak az Edinburgh-i fesztiválon való erősebb jelenlétéről esett szó.

Október 3-án, pénteken reggel a Glasgow-i Művészeti Egyetemre (Glasgow School of Arts) látogatott el Hiller István, ahol az egyetem igazgatóasszonyával, professzor Seon Reiddel az intézmény oktatási és finanszírozási kérdéseiről beszéltek. A magyar szakminiszter az egyetemen megtekintette a fiatal magyar grafikus, Maróti-Bódy Dénes kiállítását, illetve találkozott Csuport Krisztinával, a RIBA Goldfinger-ösztöndíj idei nyertesével. Ahogy Hiller István elmondta: a Goldfinger Ernő által alapított építészeti ösztöndíj újabb jó példa arra, hogy a fiatalok előtt egyre több pályázati lehetőség áll nyitva.

Pénteken délben Glasgow városának legmagasabb rangú elöljárója, Robert Winter, a Lord Provost köszöntötte Hiller Istvánt és a magyar küldöttséget a városházán.

A délutáni program során a miniszter találkozott a skót város híres magyar dudásával, Rab Dániellel, aki már számos rangos skótdudás versenyt nyert. A fiatal tehetség saját készítésű hangszerén adott ízelítőt játékából.

Hiller István péntek este a Collins Galériában megnyitotta a Márkus Lili és Kozma Lajos alkotásaiból megrendezett "Pusztító Vihar Sodrában" című kiállítást, amely egyben a skóciai magyar H'Art fesztivál nyitóeseménye is volt. A magyar miniszter ünnepi beszédében kifejtette: az Adam Clark skót építész által tervezett budapesti Lánchíd a 19. század nyelvén kötötte össze a két országot, a péntek este kezdődött H'Art Fesztivál pedig a 21. század nyelvén, a kultúra nyelvén teszi ugyanezt.


Az ünnepségen jelent volt Magyarország londoni nagykövete, Czakó Borbála, és az LMKK igazgatója, Takács Ildikó Katalin is.

A "Pusztító vihar sodrában" című tárlat Juliet Kinchin kurátor (jelenleg a New York-i Modern Művészetek Múzeumának design vezetője), a magyar iparművészet nagy rajongója, valamint a Collins Galéria vezetője, Laura Hamilton, illetve a Márkus-család leszármazottjainak közös erőfeszítéseként jöhetett létre. A Londoni Magyar Kulturális Központ által támogatott kiállítás a 30-40-es évek Magyarországának iparművészeti, építészeti és belsőépítészeti remekeit mutatja be. A kiállított tárgyakat a családon és más gyűjtőkön kívül olyan híres múzeumok kölcsönözték, mint a Victoria és Albert Múzeum, a magyar Iparművészeti Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum.

A két hónapon át tartó H'ART művészeti fesztiválon Edinburgh és Glasgow legismertebb helyszínein mutatkoznak be magyar művészek, zenészek a skót közönség előtt. A fesztivál az LMKK kezdeményezésére jött létre: a londoni magyar intézet a szervezésben együttműködött a Glasgow-i Egyetemmel, a Collins Galériáva, és a Skót Királyi Dráma- és Zeneakadémiával.

A fesztivál hivatalos megnyitója után Sir Muir Russell, a Glasgow-i Egyetem rektora rezidenciáján köszöntötte Hiller Istvánt és a magyar delegációt. Ezt követően aláírták azt a felsőoktatási megállapodást, amely lehetővé teszi egy állandó magyar oktatói pozíció létrehozását Skócia leghíresebb egyetemén. A Varga Zsuzsanna által elnyert lektori posztot a Glasgow-i Egyetem és a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium közösen finanszírozza.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok