2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Dubrovnikban tárgyalt

2008. július 12.
Új horvát oktatási és kulturális központot ad át Pécsett szeptember 4-én, a közös, magyar-horvát kormányülés alkalmából a két ország illetékes minisztere, Hiller István és Bozo Biskupic - tájékoztatta az MTI-t szombaton Dubrovnikból telefonon a magyar oktatási és kulturális miniszter.
Hiller Istvánt Bozo Biskupic kulturális miniszter hívta meg kétnapos hivatalos látogatásra a dél-adriai városba, egyúttal díszvendégként is köszöntötte az 59. Dubrovniki Nyári Játékok csütörtök esti megnyitóján, amelyen részt vett Stipe Mesic államfő és több más vezető horvát politikus.
Az új horvát oktatási és kulturális központ, amely a magyarországi horvátság legjelentősebb intézménye lesz, közös támogatással készül - mondta Hiller István. A tárgyalásokon megerősítették, hogy Horvátország részt vesz a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programokban, 2011-ben pedig a soros magyar EU-elnökség megünneplésére Dubrovnik viszi el szláv-mediterrán kultúráját Budapestre.
Részletesen és eredményesen tanácskoztak arról, hogy a korábbi megállapodás alapján Horvátország miként vesz részt az EKF programjaiban. Az események része lesz a Pécsi Horvát Színház fellépése, és Horvátországból is érkeznek színházi előadások, kortárs képzőművészeti kiállítások és komolyzenei programok - tért ki a részletekre a miniszter.
 
Hiller István emlékeztetett rá, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, Magyarország pedig e folyamatot minden területen, így a kultúrában is támogatja. Az EKF-nek ebben a folyamatban fontos szerepe lehet, ezért a horvát szakminisztérium munkatársai a szeptemberi, közös kormányülésre részletes programot dolgoznak ki - tette hozzá.
Hiller István arról is beszélt, hogy eredményes megbeszéléseket folytatott Dubravka Suica dubrovniki polgármesterrel. Magyarország 2011-ben veszi át az EU soros elnöki tisztét, és ebből az alkalomból bemutatkozik Dubrovnik Budapesten. Az erről szóló egyeztetés is folyamatos a két szakminisztérium között - említette meg a miniszter.
 
A két ország közötti kitűnő kulturális kapcsolatokat egyébként az is jelzi, hogy a Dubrovniki Nyári Játékokon magyar művészek is részt vesznek, így Boldoczki Gábor világhírű ifjú trombitaművész ad koncertet a Sinfonia Varsovia kamarazenekarral, Danijel Detoni horvát-magyar zongoraművész - aki 2007-ben diplomázott a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen - szintén koncertezik, és a Debreceni Csokonai Színház Marin Drzic Dundo Maroje című komédiájával lép a dubrovniki közönség elé. Idén ünneplik Horvátország szerte Marin Drzic dubrovniki reneszánsz író, drámaíró születésének 500. évfordulóját, s a debreceni színház egyedüli külföldi társulatként adja elő a darabot, amelyet három horvát együttes is bemutat Dubrovnikban.
Hiller István megjegyezte, hogy - a kulturális kapcsolatok fontossága jeléül - 2008 januárjától Jósvai Lídia személyében szakdiplomata dolgozik Zágrábban.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok