2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István török kollégájával tárgyalt a kulturális kapcsolatok erősítéséről

2008. július 4.
A török-magyar kulturális kapcsolatok erősítéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 program kapcsán Pécs és Isztambul együttműködéséről tárgyalt csütörtökön Budapesten Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a távirati iroda kérdésére elmondta, hogy a török kulturális és idegenforgalmi miniszterrel "minden nagyobb ügyben és minden részletben hasonlóan" gondolkodnak. Mint hangsúlyozta, arra törekednek, hogy az EKF 2010 projekt sikeres és eredményes legyen.

Felidézte, hogy az elmúlt hetekben az isztambuli és a pécsi polgármester együttműködési megállapodást írt alá.

Hiller Isván kiemelte, céljuk egyrészt, hogy színvonalas magyar programokat szervezzenek Isztambulba, másrészt, hogy magas színvonalú török produkciókat mutassanak be Pécsett. Hozzáfűzte azt is, a két ország szerepe ennek a szándéknak, együttműködésnek a kifejezése, megerősítése és kormányszintre emelése. Ennek kapcsán a miniszter megemlítette, hogy Törökországban törvény született az isztambuli EKF 2010 programról.

A török és a magyar fél részletekbe menő programegyeztetésre képes - vélekedett az OKM vezetője, hozzátéve, hogy ezt a programot akarják elindítani, megvalósításáról gondolkodni.

A 2010-es együttműködés megalapozhatja a későbbi kapcsolatokat is - mondta.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország nagyon sokat tesz az ott lévő magyar emlékekért. Megjegyezte, hogy 2008-ban két fontos emlékhelyet avatnak fel: a Bartók-emlékházat Osmaniye városban és a Thököly Imre emlékházat Izmitben (Kocaeli tartomány székhelye).

Az oktatási és kulturális miniszter szerint "jó irányba megyünk, korán örülni azonban nem lenne helyes, ez az irány a 2010-es együttműködés sikerét jelentheti".

Kitért arra is, hogy ősszel találkozik Törökország, Németország és Magyarország házelnöke. "Ez szimbolikusan is kifejezi ennek a triónak az összetartozását" - fogalmazott Hiller István, aki úgy látja, hogy "rossz ízű vetélkedés helyett egy a siker reményét magában hordozó együttműködés alakult ki".

Két év múlva Pécs, Isztambul és Essen viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A megbeszélést követően a török delegáció a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteményében találkozott a Magyar-Török Baráti Társaság vezetőségével.

A török tárcavezető pénteken Gyenesei István önkormányzati miniszterrel és Tasnádi Péterrel, Pécs polgármesterével is megbeszélést folytat az EKF-programról.

A magyar és a török kulturális delegáció tagjai péntek délután ellátogatnak a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába, majd megtekintik Pécs török nevezetességeit.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok