2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Húszéves az észtországi magyarok kulturális egyesülete

2008. december 22.
December 20-án a Tallinni Magyar Intézetben ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesülete. Az egykoron Szovjet-Észtországban alakult szervezet az első civil kezdeményeződések egyike volt, kihasználva az akkori egyesülési törvény kiskapuját, amely kulturális egyesületek létrehozását megengedte.
A Kárpátaljáról származó, az észtországi Tartu egyetemén tanult és az Észt SzSzK-ban letelepedett magyarok legfontosabb feladatuknak az identitás megőrzését tűzték ki. Önszervezően táboroztatták a gyerekeket, nyelvtanfolyamokat indítottak a felzárkózóknak és szervezték a magyarországi utazásokat. Az eltelt húsz évben már felnőtt egy új generáció, amely egy demokratikus, szabad országba született és ők az azonosságtudat kialakítása során más nehézségekkel találkozhatnak (sokadik generáció, vegyesházasságok, globalizáció).

Az ünnepségen köszöntötte a mintegy kétszáz fős helyi magyarságot Víg József, hazánk tallinni nagykövete és Dávid Gyula, az intézet igazgatója.

Együtt ünnepelt a helyiekkel az idén 15 éves Finnországi Magyarok Egyesülete is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok