2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az idén befejeződhet a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása

2008. április 2.
Az idén befejeződhet már a kolozsvári Mátyás király-szoborcsoport restaurálása - jelentette ki szerdán az MTI-nek Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára azt követően, hogy Kolozsváron tárgyalt a műemlék rendbetételéről.
A látogatás alkalmából az OKM küldöttsége több megbeszélésen vett részt. Többek között találkoztak az Utilitas Kft és a Part of Art Alapítvány illetékeseivel, akik tavaly nyáron közösen nyerték el a szobor állagának felmérésére kiírt pályázatot.

Schneider Márta szerint a kivitelezők úgy tervezik, hogy a munkálatok két évig is eltarthatnak, mivel úgy számoltak, hogy a helyszíni restaurálás miatt csak a nyári hónapokban dolgozhatnak. A szakállamtitkár elmondta: a magyar fél azonban kész olyan korszerű technológiát biztosítani, amely lehetővé teszi a folyamatos munkát, és ez jelentősen lerövidítheti a kivitelezési időt. Hozzátette: Magyarország azt szeretné, hogy a szoborcsoport már az év végéig nyerje vissza egykori pompáját.

A román és a magyar szakértők a következő hetekben kidolgozzák a kivitelezés pontos ütemtervét és a restaurálás költségvetését.

A delegáció tagjaként Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke úgy nyilatkozott, hogy újabb szakaszba lépett a restaurálási folyamat, amelyben már konkrét szakmai kérdésekről tárgyalnak.

Románia és Magyarország közösen vállalta, hogy felújítja Fadrusz János 1902-ben felavatott műalkotását. A két ország fele-fele arányban finanszírozza a munkálatokat.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok