2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Indulnak a határon átnyúló európai uniós programok

2008. február 27.
Hamarosan indulnak a határon átnyúló európai uniós programok Magyarországon - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán sajtóbeszélgetésen, Budapesten.
Utalt arra, hogy az Európai Unió már jóváhagyta az Európai Területi Együttműködés (ETE) keretében a magyar-osztrák, a magyar-szlovák, a magyar-szlovén, a magyar-román operatív programokat, jóváhagyásra várnak a magyar-horvát, a magyar-szerb, a magyar-ukrán-szlovák-román operatív programok.

Elhangzott: Magyarország számára a 2007-2013 közötti uniós tervezési ciklusban a határon átnyúló közös programokra mintegy 200 milliárd forint áll rendelkezésre. Magyarország további 54 milliárd forintot használhat fel a 16 ország részvételével megvalósuló Dél-kelet-európai Együttműködés keretében.

A miniszter nemzetközi elismerésként értékelte, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovén program kivételével Magyarország adja a programok irányító hatóságát.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: a programokat indító konferenciákon mutatják be az érintett térség képviselői számára. Várhatóan az év második negyedévében írják ki az elfogadott operatív programokban a pályázatokat.

Minden program támogatható tevékenysége a gazdaságfejlesztés, a turizmus, a környezetvédelem, a helyi érdekeltségű közlekedés, a kultúra fejlesztése.

A tájékoztatón elhangzott: minden programnak határon átnyúló hatással kell rendelkeznie. A programban résztvevők konzorciumot hoznak létre, amelynek vezetőjével támogatási szerződést köt az irányító hatóság.

Transznacionális együttműködés - INTERREG IIIB

Az INTERREG kezdeményezéseket az Európai Bizottság javasolja a Tagállamoknak, mint az egész európai térség fejlesztése és kohéziója szempontjából alapvetően fontos együttműködési területeket.

Az INTERREG IIIB az országok feletti, úgynevezett transznacionális együttműködések létrejöttét támogatja, mégpedig az európai térség területi integrációjának elősegítése érdekében. Ehhez Európát 13 makro-térségre osztották fel, amelyek közül Magyarország a Közép-Európát és a Balkánt magába foglaló térség programjaiban vesz részt.

A beavatkozás fő területei: transznacionális fejlesztési stratégiák kidolgozása, hatékony és fenntartható közlekedési hálózat kialakítása, az információs társadalomhoz való kapcsolódás elősegítése, környezetvédelmi együttműködések, kulturális és természeti értékek védelme, stb.

Az "INTERREG Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013" Monitoring Bizottság munkájában az OKM megfigyelő tagként vesz részt.


(MTI-OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok