2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ismeretlen Brunner-grafikák kiállítása a delhi magyar intézetben

2008. április 4.
Igazi művészettörténeti szenzációnak számít a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tegnap megnyílt kiállítás, amely a neves magyar származású, Indiában letelepedett művész, Brunner Erzsébet (1910-2001) több mint száz, eddig még soha be nem mutatott grafikai alkotását tárja a látogatók elé.
A kiállítást Ram Niwas Mirdha, a Sangeet Nathak Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg Dr. Pálmai Géza magyar nagykövet és az indiai kulturális élet számos jeles személyiségének jelenlétében. A kiállítást Dr. Lázár Imre, a delhi magyar intézet igazgatója válogatta és rendezte.

Brunner Erzsébet 1929-ben Kisfaludi Strobl Zsigmondnál tanult szobrászatot a Képzőművészeti Főiskolán, amikor édesanyjával, Sass Brunner Erzsébettel - aki akkor már jegyzett festőművész volt - világkörüli tanulmányútra indult. A két magyar művész 1930-ban, Rabindranath Tagore meghívására érkezett Indiába. További életük nagy részét ott töltötték, és munkásságuk nagy része is Indiához kötődik.

Rajiv Gandhi és Sanjay Gandhi
Rajiv Gandhi és Sanjay Gandhi

A kiállítás a 2001-ben elhunyt művész 1921 és 1971 között keletkezett műveiből tartalmaz válogatást. Brunner Erzsébet rajzai megőrizték a 20. századi India számos jeles alakjának arcvonásait. Különlegességnek számít az a Tagore-t ábrázoló, 1931-ből származó rajz, amely valószínűleg a legelső azok közül a portrék közül, amelyeket a magyar művész a Nobel-díjas indiai költőről készített. Egy másik ritka alkotás 1934-ben ábrázolja Mahatma Gandhit, nem sokkal az után, hogy az angolok börtönéből kiszabadult. Jawaharlal Nehru 1960-ban ült modellt a magyar művésznek.

Mahatma GandhiA kiállított grafikák nagy részét a Brunner-hagyaték gondozói bocsátották az intézet rendelkezésre, még mielőtt azok elfoglalják a helyüket az indiai közgyűjteményekben. Mint ismeretes, a gazdag Brunner-életműből korábban 62 alkotás került a Budapestre, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba, 654 további mű pedig a napokban érkezett meg Nagykanizsára, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet szülővárosába.

A kiállítás különlegessége, hogy néhány olyan művet is tartalmaz, amelyek egykor Jawaharlal Nehru tulajdonában voltak. Ezeket a képeket a Nehru Emlékmúzeum és Könyvtár adta kölcsön. Az egyik ilyen képen Rajiv Gandhi és Sanjay Gandhi (Nehru unokái, Indira Gandhi gyermekei) láthatók 1950-ben. Ezt a képet Nehru nagyon nagy becsben tartotta, a hálószobájában őrizte. Egy másik kép, Mahatma Gandhi 1962-ben készült képmása szintén az egykori miniszterelnöki rezidenciát díszítette (képünkön).

A kiállítás 2008. május 2-ig tart nyitva.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok