2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jótékony célú kiállítást szervez a Tallinni Magyar Intézet

2008. június 13.
Az 1930-as években Észtországban dolgozott magyar képzőművész, Koch Ernő munkáiból szervez jótékonysági kiállítást a Magyar Intézet és a tallinni Haus Galéria. A kiállítás június 10-én nyílt és augusztus 1-ig látható az észt fővárosban.
Néhány évvel ezelőtt került a stockholmi Észt Ház birtokába az 1926 és 1941 között Észtországban dolgozó Koch Ernő grafikus számos munkája, amelyet a művész a második világháború idején Budapesten adott át ismerőse, Uno Koistinen finn diplomata tulajdonába. A diplomata leszármazottai Svédországban élnek és a hagyatékot átadták a Háznak.

A kollekció két évvel ezelőtt érkezett Észtországba, a műveket annak idején bemutatta a Tallinni Magyar Intézet, kiegészítette belőle gyűjteményét az Észt Képzőművészeti Múzeum, a Tartui Szépművészeti Múzeum és a Narvai Képzőművészeti Galéria. Jelentős anyagot vásárolt a Viru Keemia Részvénytársaság az Olajpala Múzeum részére is. A fennmaradó anyag a Haus Galéria kezelésébe került értékesítés céjából.

Az eladások bevételéből az Észt Kulturális Alapon belül létrehoztak egy elkülönített betétet, amelynek célkitűzése a magyar és észt kulturális együttműködés támogatása. Az első nagy befizető a már említett részvénytársaság volt, azonban az Alapról szóló törvény rendelkezései szerint ösztöndíjat csak akkor folyósíthatnak, ha a törzstőke összege eléri a százezer észt koronát (valamivel több, mint másfél millió forintot). A törvény által előírt összegnek egyharmada még hiányzik. Az albetét nyilvános, egy kereskedelmi banknál nyitott számlára bárki teljesíthet befizetéseket.

A Koch Ernő nevét viselő alfejezet bemutatását és célkitűzéseinek megvalósítását segítendő szervezett most kiállítást az Intézet és a stockholmi Észt Ház a Haus Galériában. A tárlat kiegészült az Észt Képzőművészeti Múzeum tulajdonában lévő alkotásokkal is. A kiállítás nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a közönség megismerje a maga idejében élvonalbéli rajzokat és festményeket, illetve a művek megvásárlásával támogassa a magyar észt kulturális kapcsolatok további fejlődését.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok