2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Tóth Veronika koncertje Londonban és Glasgowban

2008. november 10.
Újabb magyar zenei tehetségek mutatkoztak be Londonban és Glasgowban, a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek, Tóth Veronika vendégszereplésével adtak nagysikerű koncertet csütörtök este majd pénteken délben, a szigetországban.
Idén már sokadik alkalommal rendezett az LMKK sikeres koncertet a Londoni Magyar Nagykövetség impozáns épületében. A Kulturális Központ népszerű Monday Music Soirees sorozata novemberben egy különlegeséggel lepte meg a komolyzene rajongóit. A trió csütörtök esti fellépésén Bartók Szólószonatája hegedűre hangzott el először Kelemen Barnabás előadásában, majd felcsendültek Kodály dallamai is. A mai fiatal hegedűművész-generáció két csillaga, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin számos nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményt. A Magyarországon jól ismert, két nagyszerű művész évek óta játszik együtt; mostani koncertjükön vendégművészként Tóth Veronika brácsán kísérte a duót. Tóth Veronika, aki a Skót Királyi Zeneakadémián Lissauer Péter tanítványa, idén áprilisban mutatkozott be a Londoni Magyar Kulturális Központ közönségének nagy sikerrel. Veronika Glasgow-ban a StringFest fesztivál nyitó koncertjén a skót zeneszerző Nigel Osborn kifejezetten a művésznőnek írt brácsa koncertjének világpremierjét adta elő.


Az esti koncert után Skóciába utazó művészek november 7-én, pénteken, a H'ART fesztivál keretében Glasgowban, az Skót Zeneakadémián adtak ízelítőt játékukból. A pénteki koncert után a Skót Királyi Zeneakadémia felkérésére Kelemen Barnabás és Kokas Katalin mesterkurzust is tartottak. A Londoni Magyar Kulturális Központ által szervezett két hónapon át tartó H'ART Fesztivál Magyarország legtehetségesebb fiatal művészeit mutatja be Skóciában.Kelemen Barnabás 1978-ban született Budapesten. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol 2001-ben diplomázott.
Megannyi sikeres nemzetközi versenyszereplés után megnyerte az 1997-es Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny második díját, az 1999-es Salzburgi Mozart-verseny első díját, majd 2002-ben a világ egyik legrangosabb hegedűversenyét, a Nemzetközi Indianapolis Hegedűverseny első díját.
Kelemen Barnabás a világ számos rangos fesztiválján és koncerttermében játszik híres zenekarokkal. Fellépett többek között az amsterdami Concertgebouw, a londoni Wigmore Hall és a híres New York-i Carnegie Hall nagytermében.
Kelemen Barnabást 2001-ben Végh Sándor Díjjal, 2003-ban Liszt és Rózsavölgyi díjjal jutalmazták. 2003-ban a Gramofon Magazin az év klasszikus zenészének választotta. 2001-ben és 2005-ben átvehette a 'Jelenlét' művészeti díjat. 2006-ban kimagasló szakmai munkája elismeréseként Kelemen Barnabásnak a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét adományozták. 2007-ben mindezidáig legfiatalabb díjazottként jelölték a Prima Primissima díjra zenész kategóriában. 2005-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára és az amerikai Bloomingtoni Egyetem állandó vendégprofesszora.

Kokas Katalin 1978-ban született Pécsett. Hegedülni öt évesen kezdett, 11 évesen pedig felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes volt a mentora. 16 évesen teljes ösztöndíjjal került a torontói konzervatóriumba Fenyves Lóránd osztályába. Kanadai tanulmányai után a budapesti Zeneakadémián Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott. Sikeres hazai versenyszereplések után (pl. Koncz János Hegedűverseny első díja) 2002-ben megnyerte a rangos Nemzetközi Szigeti József Hegedűversenyt.
Mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.
2002-es versenydiadala után rangos magyar, európai, távol-keleti és amerikai felkérésnek tesz eleget, többek között a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltánnal ő játszotta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, Sibelius versenyművét.
2004-ben és 2005-ben Fischer Annie Ösztöndíjat kapott, művészetét Halász Ferenc Díjjal jutalmazták.
2004-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedű tanára.

Tóth Veronika Polónyi Istvánnál tanult a Szent István Király Zeneiskolában. 2004 óta Lissauer Péter növendéke a Királyi Skót Zeneakadémián. Veronika számos rangos zenei versenyt és díjat nyert, többek között a Watson Forbes díjat, a Dunbar Gerber díjat. A fiatal művész már olyan neves zenészekkel játszott, mint Scott Dickinson, William Conway, Barbara Westphal vagy Fenyő Gusztáv.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok