2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kepes György-kiállítás New York-ban

2008. május 14.
A jövőre kezdődő New York-i magyar kulturális évad nyitóeseményeként a Magyar Kulturális Központban Kepes György képzőművész munkáit láthatja az érdeklődő közönség.
A rendkívül tevékeny/termékeny magyar-amerikai alkotóművész hosszú munkássága alatt falképeket, mozgó installációkat (kinetikus szobrokat) üvegablak-terveket és fényalkotásokat készített. Fényképezett, festett és fotogramokat készített, ami a fényérzékeny felületre helyezett tárgyak megvilágítását jelenti. Ezen a tárlaton festményeinek és fotográfiáinak együttes bemutatásával munkásságának több korszaka is nyomon követhető az 1930-tól 1980-ig terjedő időszakból.

Kepes György 1906-ban született a Heves-megyei Selypen, ám életének nagy részét az Amerikai Egyesült Államokban töltötte. A világhírű a Massachusettes-i Műszaki Egyetemen megalapította a Felsőfokú Vizuális Tanulmányok Tanszékét.

Legfőbb célja egy új, a művészet, a természettudományok, a technológia és az ipar között megvalósuló kapcsolat létrehozása volt. Művei a formatervezés-kultúra megújítását a képalkotás tudományos, a technológia, illetve a média társadalmi és környezeti alkalmazását kísérelik meg. Meggyőződése volt, hogy a hagyományos művészeti ágak már nem képesek kifejezni a modern világ problémáit.

Kepes Györgyöt a fényművészet atyjaként tartja számon a művészettörténet. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia 1952-ben választotta tagjai sorába, majd 1967-ben Cambridge-ben megalakította a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját, amely máig a világ egyik legelismertebb fényművészeti intézménye.

A 2001-ben elhunyt művész 1989-ben Eger városának adományozta műveinek jelentős részét; ez a hagyaték látható a New York-i Magyar Kulturális Központban május 15-től szeptember végéig.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok