2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Készül a 2009-es magyar fesztivál Amerikában - The New York Sun

2008. június 30.
Készül a 2009-es magyar fesztivál címmel számolt be a The New York Sun című napilap hétfőn a New Yorkban és Washingtonban jövőre rendezendő magyar kulturális fesztiválsorozat előkészületeiről.
A budapesti keltezésű tudósítás a magyar kultúra lelkes nagyköveteként mutatja be az évadot szervező New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatóját, a karizmatikus Orsós László Jakabot. A 44 éves volt újságíró, kritikus és forgatókönyvíró három év alatt átalakította a központot, amely kimért, múltba tekintő, elsősorban az emigrációt kiszolgáló intézményből olyanná vált, amely azt tekinti küldetésének, hogy minden New York-ival megismertesse a magyar történelmi és kortárs kultúrát.

Az általa vezetett kulturális központ a magyar Oktatási és Kulturális Minisztériummal karöltve legnagyobb vállalkozását készíti elő: a magyar zenét, művészetet, filmet, ételt és irodalmat bemutató 2009-es fesztivált.

A The New York Sun megemlíti, hogy az évad januárban nyílik egy kéthetes koncertsorozattal a Carnegie Hallban; bemutatkozik Kurtág György zeneszerző és előadóművész, fellép Palya Beáta fiatal énekes, akire a magyar népzene, a cigány muzsika és a dzsessz egyaránt hatott. Forgács Péter filmrendezőnek A dunai exodus című dokumentumfilmje alapján készülő kiállítása a Zsidó Múzeumban lesz látható, és új dokumentumfilmjét is bemutatják, amely azokról a magyar emigránsokról szól, akik az 1890-es évektől az első világháborúig utaztak ki Amerikába. A Lincoln Centerben több magyar darabot mutatnak be, és Tarr Béla filmjeiből rendeznek retrospektívet a Modern Művészetek Múzeumában.

Magyar szakácsok látogatnak el Francia Konyhaművészeti Intézetbe. Design- és fotó-, modern és kortárs művészeti tárlatokat láthat a közönség, a Café Sabarskyban pedig egy századvégi stílusú kabaré előadást élvezhet. Egy koncert a magyar cigányok és a fekete amerikaiak zenei hagyományait helyezi majd párhuzamba. A rendhagyó rendezvények között lesz egy két hónapos bajusznövesztő verseny, amelynek győztese magyarországi utazást nyer.

A fesztivál támogatói között van New York leghíresebb magyar emigránsai közül kettő, Soros György és Kati Marton - írta a The New York Sun.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok