2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítás nyílik Budapesten az Ermitázs kincseiből

2008. június 30.
Hiller István azt reméli, hogy 2009 végén kiállítás nyílik Budapesten az Ermitázs kincseiből.
Az oktatási és kulturális miniszter, aki a finnugor népek V. világkongresszusának alkalmából tartózkodik a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban, vasárnap számolt be az új orosz kollégájával, Alekszandr Avgyejevvel folytatott megbeszélés eredményeiről magyar újságíróknak.

Hiller István elmondta, hogy a májusban hivatalba lépett Avgyejevvel egészen konkrét ügyekről beszéltek és egyeztek meg a szombaton tartott ismerkedő találkozón. Egyebek között megállapodtak abban, hogy félévente találkoznak, legközelebb Budapesten, valószínűleg novemberben.

Az orosz miniszter, aki támogatást ígért a szentpétervári műkincsek tervezett budapesti bemutatásához, nagyon élénken érdeklődött a magyarországi filmipari befektetések, illetve a magyar filmtörvény iránt, egyáltalán a kultúra és az üzleti világ kapcsolódásának tapasztalatairól.

A felsőoktatás területén szintén fontos előrelépések történhetnek, elsősorban a mesterképzések ügyében. Oroszországban sok olyan egyetem van, amelynek hagyományosan jó a kapcsolata magyar műszaki, közgazdasági és humántudományi egyetemekkel. Hiller azt szeretné, ha az év utolsó harmadában Moszkvában sorra kerülő kormányközi ülésen újrateremtenék a hagyományosan jó kapcsolatokat a mester- és a PHD-képzések terén. Ez ki fog terjedni a kutatásra és a kutatásfejlesztésre is.

Tervezik azt is, hogy a gazdasági kormányközi vegyes bizottsághoz hasonló testületet hozzanak létre a kultúra és az oktatás területén is. Az ügy már több hónapja napirenden van, és Hiller nagyon reméli, hogy ősszel a kormányközi találkozóra létrejönnek ennek feltételei, a megállapodás aláírásra készen áll.

Hiller István, aki találkozott vasárnap a hanti-manszijszki egyetem rektorával, emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt az ELTE rektora járt ugyanitt, és kutatói, kutatási, valamint cserehallgatói megállapodást kötöttek. Hozzátette, hogy a kormány és az intézmények elsősorban a kereteket tudják biztosítani az együttműködéshez, de sok múlik az emberi és a szakmai kapcsolatok alakulásán.

Kérdésre válaszolva Hiller István is cáfolta a pénteki Magyar Hírlapnak azt az értesülését, miszerint inog a széke. "Hírlapi kacsa, ez esetben magyar hírlapi kacsa" - mondta, hozzátéve, hogy az Új Tudás Program a kormány egyik legsikeresebb programja. Szerinte voltak olyanok, akiknek nem tetszett, hogy a pedagógusok bérpótlékának ügyében majdnem teljes megállapodásra jutott, ami egyértelmű siker. Szerinte a menesztéséről szóló híresztelés nem más, mint a sikerre való ilyetén reagálás.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok