2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kicsiny Balázstól Kodály Zoltánig - Magyar Kulturális Hetek Finnországban

2008. február 20.
Kiállításokon, filmbemutatókon, színházi előadásokon, koncerteken ismerkedhet a finn közönség a magyar kultúrával a február 28-án, csütörtökön kezdődő Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében.
Schneider Márta szakállamtitkár a Városházán nyitja meg a kulturális hetek eseménysorozatát, amelyet a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezett a finn főváros kulturális irodájával együtt.

A program azonban már február 21-én, csütörtökön megkezdődik: Taste MOMEnts címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vándorkiállítása lesz látható a helsinki Iparművészeti Egyetemen. 24 fiatal magyar művész, köztük designerek, grafikusok, fotósok, animációs szakemberek, divat-, ékszer- és formatervezők mutatják be alkotásaikat a finn fővárosban.

Pap Éva, a helsinki magyar intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy február 28-án, csütörtökön Kicsiny Balázs képzőművész Winterreise (Téli utazás) című, Schubert dalciklusára utaló installációjának kiállításával kezdődik a rendezvénysorozat a ház galériájában.

Abnormálisan hosszú sílécen két életnagyságú, papi ruhába öltöztetett figura sífutó mozdulatban, egymásnak háttal helyezkedik el. A tájékozódás, a tér bejárhatóságának paradoxona, a helymeghatározás az installáció témája. A művésznek ez az alkotása 2005-ben szerepelt az 51. Nemzetközi Velencei Biennálén.

Még ugyanazon a napon Kozma Péter fényinstallációi festik be a belvárosi tér öt épületét, s utána négy napon keresztül különböző témákban, színekben gyönyörködhetnek Helsinki lakói.

Roma életképek címmel magyarországi roma naiv festők képeiből nyílik tárlat. Somlai-Fischeri Ádám csoportja, a Kitchen Budapest pedig részt vesz a PixelACHE nemzetközi médiaművészeti fesztiválon. Szelényi Károly fotóművésznek a magyar koronázási jelvényekről készített sorozatát szintén bemutatják Helsinkiben.

CineMagyar címmel nyolc filmből álló sorozat vetítését március 4-én Pálfi György Taxidermia című alkotásával kezdik, s ezen részt vesz a rendező is. A filmet egész Finnországban vetíteni fogják, mert megvette az egyik forgalmazó - tette hozzá Pap Éva.

Föllép a Magyar Kulturális Hetek programjában a Finita la Comedia táncszínház, Pintér Béla társulata, a Ciróka Bábszínház és bemutatják a budapesti Katona József Színház előadásában Csehov Ivanov című darabját Ascher Tamás rendezésében.

Helsinkiben minden évben van Kodály Hét, idén a Kodály módszerrel tanuló zeneiskolák növendékei szerepelnek és a nyitókoncerten Báll Dávid zongora- és Nagy Katalin fuvolaművész játszik, mindketten Fischer Annie-ösztöndíjasok.

Két könyvbemutató is lesz: Szerb Antal Pendragon-legenda című művét Juhani Huotari ültette át finn nyelvre, míg a Richly Gábor szerkesztette és finnül most megjelent Magyar történelmi szöveggyűjteményt a helsinki egyetem finnugor tanszékével közösen adta ki a magyar intézet. A kötetet Tenho Takala finn történész fogja bemutatni.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok