2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kína után, bemutatók előtt - a Magyar Állami Népi Együttes programja

2008. április 2.
Két jelentős kultúrdiplomáciai eseményen vett részt a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) a közelmúltban: Hongkongban és a szicíliai Agrigentóban is nagy sikerrel mutatták be Magyar Concerto - Hommage a Bartók Béla című produkciójukat. A két útról és az együttes tervezett bemutatóiról szerdán számoltak be Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Szabadság, szerelem című kínai-magyar kulturális évadban Peking és Sanghaj után Hongkongban is bemutattak magyar produkciókat.

Bogyay Katalin úgy vélte, hogy a kulturális diplomáciában úgy érhetők el valódi eredmények, ha a hagyományra építve sokféleképpen mutathatják be a magyar kultúrát. A Magyar Állami Népi Együttes olyan intézmény, amelynek a műsoraiban ez a gazdagság, több rétegűség jelen van - hangsúlyozta.

Hozzátette: meg kell természetesen találni mindenhol a partnereket is, hogy a Szabadság, szerelemhez hasonló évadoknak, amelyek ünnepi programnak számítanak, legyen a hétköznapi kapcsolatokban is folytatásuk, ne szakadjon meg a kultúrák közötti párbeszéd.

Hongkongban február végén Schiff András, Shiokawa Yuuko és Perényi Miklós koncertjével indult a művészeti fesztivál, a záró hétvégén, március 15-én és 16-án a Magyar Állami Népi Együttes mutatta be a Magyar Concerto - Hommage a Bartók Béla című produkciót. Mint azt Ferencz Mária, a MÁNE menedzserigazgatója megjegyezte, a két kitűzött előadás nem volt elég, be kellett iktatni egy harmadikat is.

A hongkongi fellépés előtt a dél-kínai Sencsenben és Tungkuanban a Naplegendát játszották el három alkalommal, ugyancsak hangos sikerrel. E produkció iránt, amely rendszeresen műsoron van a Művészetek Palotájában, most Svédországból is érdeklődnek, tehát lehetséges egy északi turné is - fűzte hozzá Ferencz Mária.

Mihályi Gábor, a MÁNE művészeti vezetője kiemelte, úgy látja, hogy beérik az a szisztematikus, már majdnem egy évtizede folyó művészi munka, ami rájuk jellemző, és aminek fő kérdése: mit is kezdjenek a tradícióval, hogyan lehet a ma embere számára átélhetővé, egy élő előadás erejével nyilvánvalóvá tenni, hogy a hagyomány nemcsak a múzeumi tárlókba való.

A művészeti vezető szerint e törekvésüket igazolta több hónapos sikeres tavalyi turnéjuk, amikor a világ egyik legnagyobb kulturális piacán, az Egyesült Államokban és Kanadában jártak, itthon pedig a hazai közönség a Prima Primissima díjjal jutalmazta őket. A kínai turné előtt a szicíliai Agrigentóba hívták meg az együttest: a nevezetes Mandulavirágzás Ünnepen és Világfesztiválon is a Magyar Concertót mutatták be - jegyezte meg Mihályi Gábor. Hozzátette: zsúfolt szezon előtt állnak, tervezik a Bartók-trilógia második részét. A Labirintus című koreográfiát - amelyben Mihályi Gábor alkotótársa Kovács Gerzson Péter és Horváth Csaba - szintén a Művészetek Palotájában mutatják majd be, a zenét Sáry László komponálja. Túl vannak egy zenei pályázaton, a tavaly Örömtánc címmel kiírt verseny első díját a Neofolk Zenekarnak ítélte a szakmai zsűri. A Hűvösvölgyi Péter-Bonyár Judit szerzőpáros művére a Magyar Állami Népi Együttes készít koreográfiát. Ezt az új darabot játsszák majd A modern néptánc születik című európai projektben, amelynek produkciói augusztus 17. és 19. között láthatók Budapesten - mondta Mihályi Gábor.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok