2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kőrösi Csoma Emléknap a Delhi Magyar Intézetben

2008. április 8.
Immár hagyománnyá vált, hogy a delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban minden év áprilisában Kőrösi Csoma Sándor Emléknapot tartanak. Az idén április 4-én, a nagy magyar keletkutató születésének 224. évfordulóján került sor a megemlékezésre.
Az ünnepi emlékest keretében, amely az intézet Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett előadótermében zajlott, előadás hangzott el Csoma életéről és munkásságáról, majd Dr. Lázár Imre, a DMTKK igazgatója átadta a Balassi Intézet által alapított Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díjakat. A díjat, amely az idén második alkalommal került kiosztásra, a Balassi Intézet azzal a céllal alapította, hogy eszközt teremtsen az indiai felsőoktatási intézményekben a magyar nyelv és kultúra megismerésében kimagasló tevékenységet nyújtó személyek iránti megbecsülés kifejezésére. A díjat az a Delhi Egyetem magyar nyelvi kurzusára beiratkozott, vagy a magyar nyelvet és irodalmat szabadon választott tárgyként tanuló, illetve ott frissen végzett hallgató kaphatja, aki a magyar történelem, irodalom, gazdaság, politika, műszaki élet, művészet, zene vagy film iránt aktív, kreatív érdeklődést mutat.

A Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díj 2007-ben kiírt pályázatára öt pályamű érkezett, amelyek közül a bíráló bizottság négyet tartott díjazásra érdemesnek. Első díjban részesült Savita Gaur Magyarország, ahogyan én láttam című dolgozatáért. Második helyezést ért el Meenakshi Kertész Imre és a Sorstalanság című esszéjével. Különdíjban részesült Vikram Singh, aki India-néző címmel, és Ashish Rastogi, aki Igekötők a magyar nyelvhasználatban címmel készített dolgozatot.

Az emléknap keretében az intézetbe látogató vendégek megtekinthették Neményi Ferenc: A világ tetejéhez közel című Kőrösi Csoma Sándorról szóló dokumentumfilmjét.

A nagy sikerű program végén a látogatókat bográcsból felszolgált gulyással vendégelte meg az intézet.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok