2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kortárs Drámafesztivál Budapest - Szlovénia az idei díszvendég

2008. november 7.
Szlovénia lesz a november 21. és 29. között megrendezendő 7. Kortárs Drámafesztivál Budapest (KDF) vendége. A civil kezdeményezésű színházi seregszemle célja, hogy képet adjon a magyar színházi életről, és egyben betekintést nyújtson a külföldi kezdeményezésekbe is - közölte Szilágyi Mária fesztiváligazgató a rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Mint Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, a rendezvény fővédnöke fogalmazott, egy kortárs fesztivál azért is fontos, mert olyan humanizációs folyamatokat indít el az emberek között, amelyek nem határokhoz vagy nemzetekhez kötődnek.

A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy noha Szlovénia lesz az idei seregszemle díszvendége, számos egyéb ország alkotói is részt vesznek a fesztiválon.

Blaz Moste, a szlovén nagykövetség titkára kiemelte, a fesztivál programja meg fogja mutatni mindazokat az új törekvéseket és trendeket, amelyek az alpesi ország színházi életében jelen vannak.

A szervezők elmondása szerint a hét főbűnt dolgozza fel a Via Negativa csoport provokatív előadás-sorozata, melyből Budapestre az Out és a Would, would not című produkciókat hozzák el. Maja Delak, az egyik legelismertebb szlovén koreográfus Expensive Darling című darabjában a kortárs tánchoz kötődő sztereotípiákkal, az előadóművész helyzetével foglalkozik.

Simona Semenic Én, az áldozat című produkciója is tabutémákat döntöget: a szerző mellett Tóth Orsi színpadi tolmácsolásában elhangzó darab a betegségekhez fűződő stigmatizálást vizsgálja. A Mladinsko Színház Fragile! című előadása fiatal, Londonban élő kelet-európai emigránsok életét dolgozza fel, multimédiás formában.

Az előadásokhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak: november 29-én a szlovén színházi élet művészeti, szervezeti és finanszírozási kérdéseibe külön szimpózium nyújt betekintést az Akku Klubban, majd egy felolvasószínházi előadás után a Fake Orchestra balkáni, dzsessz és nyugat-afrikai elemeket ötvöző zenéjét hallgathatják a vendégek.

A fesztivál a szlovén filmekből is válogatást nyújt a Kino Mozi november 24. és 28. közötti vetítésein.

Mint a szervezők elmondták, a nemzetközi programba egy kanadai és egy lengyel előadást hívtak meg. Dave St-Pierre koreográfus A lelkek pornográfiája című, Magyarországon tavaly bemutatott darabjának a folytatását hozza el Egy kis gyöngédséget, a francba is! címmel, míg Boguslaw Schaeffer Valami multimédiás izé elnevezésű darabját Karina Piwowarska állítja színpadra.

A magyar programba a Természetes Vészek Kollektíva fesztiválnyitó, Halál-tours című trilógiája mellett a ForteDanse Kalevala, a TÁP Színház Kurátorok, a Szputnyik Hajózási Társaság Bérháztörténetek 1.0, valamint a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és Urbán András Társulata Urbi et orbi című előadásai kerültek be.

A seregszemle ajánlóprogramja a meghívott darabok mellett tizennégy színházi műhely tizenöt előadását tartalmazza, így "a fesztivál megnyújtott karjaként" működik - hívta fel a figyelmet Markó Róbert, a KDF munkatársa. Mint hozzátette, a Visitors, Programme keretében több mint ötven színházi szakembert várnak Budapestre, akikhez az ajánlóprogramban szereplő produkciók híre is el fog jutni.

A külföldi színházigazgatók, dramaturgok, színészek szakmai beszélgetéseken is részt vesznek, de hazai és más közép-európai kritikusok részvételével ötnapos tematikus workshop foglalkozik a kritikaírás helyzetével, illetve a közelmúlt színházi feldolgozhatóságát is külön beszélgetéssorozat vizsgálja majd.

Tizennyolc fővárosi középiskola diákjaihoz viszi közelebb a kortárs drámát Az iskola írója - Az író iskolája című kísérőprogram.

Mint a szervezők elmondták, a fesztiválklub a sajtótájékoztatónak is helyet adó Akkuban kap helyet; a Kazinczy utcai klubban 24 órás fesztiválügyelet is üzemel majd.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok