2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kortárs magyar festők kiállítása Londonban

2008. május 20.
Bodoni Zsolt, Horváth Roland, Sudár Péter és Szabó Dorottya festményeit bemutató kiállítás nyílt meg Londonban május 15-én az f a Project Galériában. A londoni Magyar Kulturális Központ által támogatott kiállítás megnyitóján az érdeklődő közönség mellett kurátorok, gyűjtők és más galériatulajdonosok is megjelentek. A kortárs magyar festők tárlatát június 28-ig láthatja a nagyközönség.
A "Portraits of yesterday, today and tomorrow" címet viselő tárlat jelentősége, hogy ezzel kezdetét veszi Londonban egy olyan kiállítás-sorozat, ahol fiatal magyar művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra különböző kereskedelmi galériákban. Bodoni Zsolt, Horváth Roland, Sudár Péter és Szabó Dorottya képeit egy olyan elismert brit kurátor választotta ki, aki már évek óta közép-kelet-európai művészek felkutatásával foglalkozik.


Jane Neil a megnyitó után tartott interjújában elmondta, hogy szeretne visszamenni Magyarországra, és folytatni ezt a most elkezdett, nagy sikernek örvendő sorozatot, melynek létrehozásában nem kis szerepet kap a mostani kiállítás megálmodásában és megszervezésében is segédkező Dianne Brown művészeti tanácsadó és Nicholas Baker, az f a Project Galéria vezetője.

Horváth Roland 1998-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Sokan az idealizálás nélküli csendéletek festőjeként ismerik. A Londonban kiállított festményei (Rezsó, Gázóra, Centrifuga) érzékenyen ábrázolják a kommunizmus korára jellemző hétköznapi használati tárgyakat.

Bodoni Zsolt 2000-ben diplomázott a Magyar Kepzőművészeti Egyetemen. Idén több egyéni és csoportos kiállítása volt már Magyarországon és Romániában is. Részt vett a Caravaggio Projectben, melynek során számos képet festett a nagy barokk festők elveinek és technikáinak felhasználásával. Az elmúlt két évben a Caravaggio Project csoportos kiállítás bejárta a kelet-európai régiót, így ismertetve meg Bodoni nevét a szakmával.

Szabó Dorottya 2001-ben végzett a Magyar Kepzőművészeti Egyetem festő szakán. A négy festő közül, ő az egyetlen, aki már állított ki Londonban, 1999-ben. Dorottya művei saját művészi logika szerint épülnek egymásra, homályos képei mind úgy hatnak, mint múltbéli történések maradványai.

Sudár Péter 2006-ban diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festő szakán. A portréfestészet hagyományához fordult és néhány alkotása a Nemzeti Galéria A festmény ideje című tavalyi évi kiállításán is látható volt.

A londoni Magyar Kulturális Központ fontosnak tartja a magyar művészek és a brit galériak közötti együttműködések szorosabbra fűzését. Ez a kiállítás rendkívüli jelentőséggel bír a négy festő számára, és remélhetőleg kellő segítséget nyújt ahhoz, hogy a magyar kortárs festészet és a magyar kortárs festők bekerüljenek a londoni, illetve a nemzetközi művészeti piac kereskedelmi vérkeringésébe.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok